Demonstrantene ga ikke etter for Ukrainas tidsfrist

WASHINGTON D.C. (NRK): I natt fikk de prorussiske separatistene frist til klokken 08.00 med å legge ned våpnene, uten at det foreløpig har skjedd. Nå truer myndighetene i Kiev med å sende inn antiterrorsoldater i Øst-Ukraina.

Pro-russiske opprørere

Ukraina mener russiske spesialstyrker er involvert i opptøyene øst i landet.

Foto: ANATOLIY STEPANOV / Afp

Vitalij Tsjurkin

Vitalij Tsjurkin på krisemøtet i FNs sikkerhetsråd.

Foto: DON EMMERT / Afp

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov anklager Russland for å stå bak opptøyene i Øst-Ukraina og har gitt de prorussiske separatistene frist til klokka 08.00 norsk tid med å legge ned våpen og komme ut av statsbygningene øst i landet. Hvis ikke bruker han militæret i det han kaller en antiterroraksjon.

– De nasjonale sikkerhetsstyrkene og forsvarsdepartementet har bestemt seg for å gjennomføre en fullskala antiterroraksjon, som involverer Ukrainas væpna styrker, sier Turtsjynov.

Like før fristen utløp, innkalte innenriksdepartementet i Kiev 350 soldater fra reservestyrken, som er medlemmer av en nyopprettet nasjonalgarde som skal sendes til Øst-Ukraina.

I løpet av mandagen skal de ifølge departementet gå i gang med såkalte kontrolloppgaver i Slavjansk-området i Donetsk-regionen, som ligger om lag 150 kilometer fra grensen til Russland.

Gir Russland skylden

Under nattens krisemøte i FN i New York var frontene steile, og EU-landene og USA var ikke i tvil om hvem som har skylden for urolighetene.

– Ingen andre enn Russland står bak uroen, slo USAs FN-ambassadør Samantha Power fast i natt.

Hun argumenterte og viste til skuddsikre vester, uniformer hvor merkene var fjernet og våpen. Samtidig sendte utenriksdepartementet i Washington ut en punktvis erklæring med det de mener er bevis for at russerne er innblandet. Flere vestlige land hevder russerne bruker samme taktikk i Øst-Ukraina, som Krim-halvøya.

Det var Russland som tok initiativ til møtet etter at flere mennesker ble drept i sammenstøt i Øst-Ukraina i helgen. Vestlige land beskylder derimot russerne for å stå bak uroen og planlegge en invasjon slik de gjorde på Krim

– Det har allerede vært blodsutgytelser, og videre opptrapping må stanses raskt, sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin under møtet.

Han hevdet at vestlige land har ansvar for å hindre at borgerkrig bryter ut i Ukraina. Verdenssamfunnet må be Ukrainas regjering oppfylle sine forpliktelser, sa Tsjurkin.

Les: Drepte på begge sider i kamper mellom opprørere og sikkerhetsstyrker
Les: Krisemøte etter uro og skyting øst i Ukraina

– Menneskeskapt uro

USA, Storbritannia og Frankrike ga imidlertid uttrykk for at det er Russland som har skylden for uroen øst i Ukraina, hvor en stor del av befolkningen er russisktalende.

– Dette er den tristeste formen for ustabilitet. Den er fullstendig menneskeskapt. Den ble skrevet og koreografert i og av Russland, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Ukrainas FN-delegasjon deltok også på møtet og anklaget Russland for å ha sendt spesialsoldater inn på ukrainsk territorium.

– Vi har sterke bevis for at russiske spesialstyrker er involvert, sa den ukrainske FN-ambassadøren Jurij Sergejev.

Storbritannias FN-ambassadør Mark Lyall Grant minnet på sin side om at Russland har utplassert store væpnede styrker langs grensen mot Ukraina.

Som ventet ble det ikke fattet noe vedtak under møtet i Sikkerhetsrådet. Medlemmene av rådet har diskutert krisen i Ukraina en lang rekke ganger, men uenigheten mellom Russland og de vestlige landene gjør det vanskelig å enes om konkrete tiltak.

Les: – Russland fører en propagandakrig verden ikke har sett siden den kalde krigen
Les: «Her er noen flotte lokale aktivister i Øst-Ukraina. Alle med identiske våpen»

Reagerer på tidsfrist

Regjeringen i Russland reagerer kraftig på tidsfristen de prorussiske separatistene nå har fått, og den politiske ledelsen i Kreml mener en slik operasjon vil være ulovlig og har tidligere truet med å utebli fra det planlagte forhandlingsmøtet om situasjonen i Ukraina torsdag i Genève.

– Ukraina viser at de ikke klarer å ta ansvar for landets skjebne. Dersom landet bruker makt mot russisktalende, vil det ødelegge mulighetene for samarbeid, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov søndag.

Les: Janukovitsj gir CIA skylden for uroen i Øst-Ukraina
Les: Norsk Ukraina-ekspert: – Har fryktet dette

Umerkede uniformer

Regjeringen i USA mener Russland bruker samme taktikk i Øst-Ukraina som på Krim-halvøya. Krimkrisen endte med at halvøya løsrev seg fra Ukraina og ble annektert av Russland i mars.

I forkant av løsrivelsen ble russiske soldater med umerkede uniformer utplassert på Krim. USAs utenriksdepartement antyder at noe lignende kan ha skjedd da væpnede menn okkuperte offentlige bygninger i Øst-Ukraina lørdag.

– Mange av de militante hadde på seg skuddsikre vester og kamuflasjeuniformer hvor merkene var fjernet, og de hadde russiske våpen, heter det i en uttalelse fra departementet.

Russland forsøker ifølge departementet å nøre opp under separatisme, undergrave Ukrainas suverenitet og kontrollere Ukraina i strid med folkeretten.

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt