Hopp til innhold

Demonstrantene ga ikke etter for Ukrainas tidsfrist

WASHINGTON D.C. (NRK): I natt fikk de prorussiske separatistene frist til klokken 08.00 med å legge ned våpnene, uten at det foreløpig har skjedd. Nå truer myndighetene i Kiev med å sende inn antiterrorsoldater i Øst-Ukraina.

Pro-russiske opprørere

Ukraina mener russiske spesialstyrker er involvert i opptøyene øst i landet.

Foto: ANATOLIY STEPANOV / Afp

Vitalij Tsjurkin

Vitalij Tsjurkin på krisemøtet i FNs sikkerhetsråd.

Foto: DON EMMERT / Afp

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov anklager Russland for å stå bak opptøyene i Øst-Ukraina og har gitt de prorussiske separatistene frist til klokka 08.00 norsk tid med å legge ned våpen og komme ut av statsbygningene øst i landet. Hvis ikke bruker han militæret i det han kaller en antiterroraksjon.

– De nasjonale sikkerhetsstyrkene og forsvarsdepartementet har bestemt seg for å gjennomføre en fullskala antiterroraksjon, som involverer Ukrainas væpna styrker, sier Turtsjynov.

Like før fristen utløp, innkalte innenriksdepartementet i Kiev 350 soldater fra reservestyrken, som er medlemmer av en nyopprettet nasjonalgarde som skal sendes til Øst-Ukraina.

I løpet av mandagen skal de ifølge departementet gå i gang med såkalte kontrolloppgaver i Slavjansk-området i Donetsk-regionen, som ligger om lag 150 kilometer fra grensen til Russland.

Gir Russland skylden

Under nattens krisemøte i FN i New York var frontene steile, og EU-landene og USA var ikke i tvil om hvem som har skylden for urolighetene.

– Ingen andre enn Russland står bak uroen, slo USAs FN-ambassadør Samantha Power fast i natt.

Hun argumenterte og viste til skuddsikre vester, uniformer hvor merkene var fjernet og våpen. Samtidig sendte utenriksdepartementet i Washington ut en punktvis erklæring med det de mener er bevis for at russerne er innblandet. Flere vestlige land hevder russerne bruker samme taktikk i Øst-Ukraina, som Krim-halvøya.

Det var Russland som tok initiativ til møtet etter at flere mennesker ble drept i sammenstøt i Øst-Ukraina i helgen. Vestlige land beskylder derimot russerne for å stå bak uroen og planlegge en invasjon slik de gjorde på Krim

– Det har allerede vært blodsutgytelser, og videre opptrapping må stanses raskt, sa den russiske FN-ambassadøren Vitalij Tsjurkin under møtet.

Han hevdet at vestlige land har ansvar for å hindre at borgerkrig bryter ut i Ukraina. Verdenssamfunnet må be Ukrainas regjering oppfylle sine forpliktelser, sa Tsjurkin.

Les: Drepte på begge sider i kamper mellom opprørere og sikkerhetsstyrker
Les: Krisemøte etter uro og skyting øst i Ukraina

– Menneskeskapt uro

USA, Storbritannia og Frankrike ga imidlertid uttrykk for at det er Russland som har skylden for uroen øst i Ukraina, hvor en stor del av befolkningen er russisktalende.

– Dette er den tristeste formen for ustabilitet. Den er fullstendig menneskeskapt. Den ble skrevet og koreografert i og av Russland, sa USAs FN-ambassadør Samantha Power.

Ukrainas FN-delegasjon deltok også på møtet og anklaget Russland for å ha sendt spesialsoldater inn på ukrainsk territorium.

– Vi har sterke bevis for at russiske spesialstyrker er involvert, sa den ukrainske FN-ambassadøren Jurij Sergejev.

Storbritannias FN-ambassadør Mark Lyall Grant minnet på sin side om at Russland har utplassert store væpnede styrker langs grensen mot Ukraina.

Som ventet ble det ikke fattet noe vedtak under møtet i Sikkerhetsrådet. Medlemmene av rådet har diskutert krisen i Ukraina en lang rekke ganger, men uenigheten mellom Russland og de vestlige landene gjør det vanskelig å enes om konkrete tiltak.

Les: – Russland fører en propagandakrig verden ikke har sett siden den kalde krigen
Les: «Her er noen flotte lokale aktivister i Øst-Ukraina. Alle med identiske våpen»

Reagerer på tidsfrist

Regjeringen i Russland reagerer kraftig på tidsfristen de prorussiske separatistene nå har fått, og den politiske ledelsen i Kreml mener en slik operasjon vil være ulovlig og har tidligere truet med å utebli fra det planlagte forhandlingsmøtet om situasjonen i Ukraina torsdag i Genève.

– Ukraina viser at de ikke klarer å ta ansvar for landets skjebne. Dersom landet bruker makt mot russisktalende, vil det ødelegge mulighetene for samarbeid, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov søndag.

Les: Janukovitsj gir CIA skylden for uroen i Øst-Ukraina
Les: Norsk Ukraina-ekspert: – Har fryktet dette

Umerkede uniformer

Regjeringen i USA mener Russland bruker samme taktikk i Øst-Ukraina som på Krim-halvøya. Krimkrisen endte med at halvøya løsrev seg fra Ukraina og ble annektert av Russland i mars.

I forkant av løsrivelsen ble russiske soldater med umerkede uniformer utplassert på Krim. USAs utenriksdepartement antyder at noe lignende kan ha skjedd da væpnede menn okkuperte offentlige bygninger i Øst-Ukraina lørdag.

– Mange av de militante hadde på seg skuddsikre vester og kamuflasjeuniformer hvor merkene var fjernet, og de hadde russiske våpen, heter det i en uttalelse fra departementet.

Russland forsøker ifølge departementet å nøre opp under separatisme, undergrave Ukrainas suverenitet og kontrollere Ukraina i strid med folkeretten.

SISTE NYTT

Siste nytt