Hopp til innhold

– Verden er full av idioter og nå har de fått et talerør

BERLIN (NRK): Flere flyktninger bekymrer seg for at Tysklands innvandringsfiendtlige parti nå er landets tredje største.

AfD plakat tyskland

«NYE LANDSMENN? DE LAGER VI SELV»: Bildet viser en nedtagget plakat fra det tyske, innvandringsfiendtlige partiet Alternative für Deutschland.

Foto: John Macdougall / AFP

Ut fra den ene hangaren på Tempelhof flyplass kommer Rafa Ghareb. I den ene hånden holder hun identitetsdokumenter, den andre småkrangler de to døtrene på fire og seks år om å få holde.

Deler av det enorme, nedlagte og historiske flyplassanlegget er gjort om til Berlins største mottak for flyktninger og asylsøkere.

TOPSHOT-GERMANY-EUROPE-MIGRANTS

BERLINS STØRSTE MOTTAK: En av de tidligere flyhangarene på Tempelhof flyplass er gjort om til sovesal for flyktninger.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / Afp

24 år gamle Rafa kom til Berlin kvelden før. Hun har tilbrakt natten i en den ene hangaren som for tiden er sovesal for nyankomne.

– Det var helt fryktelig. Mange, mange mennesker i et enormt rom, sier hun.

Rafa Ghareb fra Syria

ELSKER TYSKLAND: Rafa Ghareb fra Homs i Syria er glad for å endelig ha kommet seg til Tyskland med døtrene sine.

Foto: Elisabeth Onsum / NRK

Men Rafa er glad for endelig å ha kommet seg fra Homs i Syria til Tyskland. Hun og barna har allerede vært i Hellas i halvannet år før de kom seg videre hit. Nå håper hun å kunne starte et nytt liv i Tyskland med barna og broren som allerede er her.

– Jeg elsker Tyskland. Her er det fred og barna får gå på skole, smiler Rafa.

Urolig over valgoppslutning

I bydelen Kreuzberg, ikke langt fra Tempelhofe, er innehaveren av en frukthandel bekymret for at et parti som er direkte innvandringsfiendtlig har fått så stor oppslutning.

Han kom fra Istanbul for 25 år siden. Berlin føles som hjemme nå, men det er likevel områder hvor han ikke føler seg trygg.

– Det er særlig i de østligste bydelene. Vi oppholder oss ikke der. Det anbefaler jeg ingen, sier han.

Bydelen Krezberg fikk kallenavnet «Lille Istanbul» på grunn av den betydelige andelen tyrkere, noe som gjaldt særlig tiden før Berlin-murens fall. Det bor fortsatt over hundre tusen tyrkere her, men mange har også flyttet ut på grunn av økte boligpriser.

Lille Istanbul

LILLE ISTANBUL: Bydelen Kreuzberg har en høy andel tyrkere.

Foto: David Gannon / AFP

Bak disken i et bakeri lenger nede i gata, står en ung mann og betjener kundene mens moren hans serverer varm linsesuppe til gjester ved bordene.

– Jeg har vokst opp her i Kreuzberg. Her lever flere religioner og nasjonaliteter side om side, uten at det er noe problem, sier han.

Han sier han ikke skjønner hva «Alternativ for Tyskland» (AfD) vil, og heller ikke hvordan de kan ha fått så mange velgere.

– Samler frustrerte folk

I en helt fersk måling torsdag kveld på tv-kanalen ZDF, er AfD Tysklands tredje største parti med en oppslutning på 11 prosent. Fridemokratene, som også er mulig regjeringspartner for Angela Merkel og hennes parti CDU (Christlich-Demokratische Union), har 10 prosent i denne målingen.

Rundt omkring i byen og på reklameskjermene på T-banen, kan man spotte kampanjeplakater for AfD. En av dem viser en gravid mage og teksten: «Nye landsmenn? De lager vi selv».

Emily Kuck er redd Afd bidrar til å legitimere voldelig adferd

REDD: Emely Kuck er redd partiet AfD bidrar til å legitimere voldelig adferd.

Foto: Elisabeth Onsum / NRK

– Det er egentlig ikke uventet at mange slutter opp om partiet. Verden er full av idioter, og nå har de fått et talerør, sier Emily Kuck som er i ferd med å bestille seg en linsesuppe.

Hun er bekymret for at AfDs retorikk bidrar til å legitimere negativ adferd og at anstendigheten nå er brutt.

– Egentlig er de et parti som ikke står for noe som helst, men de samler frustrerte folk fra både høyre og venstre, sier hun.

Færre flyktninger og migranter

Tyskland ble satt på prøve da Merkel åpnet grensene i 2015 og slapp inn rundt én million flyktninger og migranter. Kansleren har siden måttet stramme inn for å skape ro, og mange uten rett til opphold har blitt returnert. Det bor i dag rundt 11 millioner flyktninger og migranter i landet.

Allerede i 2016 var søkertallet nede i 280.000 flyktninger. Dette er mindre enn en tredjedel av antallet i rekordåret 2015, viser tall fra Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (Tysklands utlendingsetat).

Merkel tar selfies med flyktninger

FLYKTNINGSSELFIE: Angela Merkel poserer med flyktninger etter en valgtale hun holdt i Schwerin i Nord-Tyskland tirsdag denne uken.

Foto: Odd Andersen / AFP

Ferske målinger rett før valget nå på søndag viser at folk fortsatt har tillit til Merkel. I et direkte kanslervalg ville hun fått 56 prosent av stemmene.

Best på arbeidsintegrering

Deutsche Bahn er en av Tysklands største statlige bedrifter. Allerede i 2015 bestemte de seg for å tilby språk- og fagopplæring til de nyankomne flyktningene.

– Flyktningene ble jo fraktet langt med våre tog, så krisen kom sånn sett tett på, sier Ulrike Stodt som er prosjektleder for integreringsprogrammet i Deutsche Bahn.

Ulrike Stodt er prosjektleder for integreringsprogrammet i Deutsche Bahn

PLIKT TIL Å HJELPE: Ulrike Stodt er prosjektleder for integreringsprogrammet i Deutsche Bahn. Hun mener alle har en plikt til å hjelpe mennesker i nød.

Foto: Privat

De hadde allerede et utdanningsløp, blant annet for ungdom som ikke klarte seg på skolen, og kunnskapen og erfaringene fra dette ble brukt i et utvidet program for språk- og fagopplæring av flyktninger.

Tyskland er klassens beste i Vest-Europa når det gjelder å integrere muslimer og innvandrere i arbeidslivet, viser en nylig rapport fra den uavhengige stiftelsen Bertelsmann Stiftung.

Stodt vil ikke røpe hvilket parti hun skal stemme på, men hun misliker at AfD ser ut til å øke oppslutningen.

– Vi har alle et ansvar og en plikt til å hjelpe mennesker i nød. Vi så at vi har en mulighet til å tilby utdanning og arbeid, og da gjør vi selvsagt det, sier Stodt til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt