NRK Meny
Normal

– Ventetiden kan være over

Askeskyen fra vulkanutbruddet på Island er ventet å gå i oppløsning natt til torsdag, ifølge Eurocontrol.

Venting på Tegel-flyplass i Berlin

Ventingen kan være over for mange av passasjerene som har vært strandet på Tegel-flyplass i Berlin.

Foto: FABRIZIO BENSCH / Reuters

Asken fra vulkanutbruttet på Island er ventet å gå i oppløsning natt til torsdag, ifølge Den europeiske organisasjonen for luftsikkerhet, Eurocontrol. Organisasjonen regner med at asken ikke vil ha noe særlig innvirkning på flytrafikken torsdag, melder nyhetsbyrået Reuters.

– Det verste er over, sier den islandske statsminister Johanna Siguroardottir om vulkanutbruddet og askeskyen som har skapt problemer for flytrafikken i Europa den siste uken.

Samtidig sitter mange tusen flypassasjerer askefast på diverse flyplasser rundt omkring i Europa. Nå er forhåpentligvis ventetiden over for dem også.

Normal flytrafikk i Norge

Ifølge Avinors nettsider forventes det at flytrafikken i Norge vil forløpe som normalt fram til torsdag morgen. Avinor oppfordrer likevel passasjerer til å holde seg løpende orientert om situasjonen gjennom sine flyselskaper og reisebyråer.

Det skal ikke være områder med høy eller medium askekonsentrasjoner over fastlands-Norge.

Avinors prognoser er basert på en samlet vurdering av informasjonen om ligger i askekart fra Met Office og prognoser og analyser fra Met.no og Norsk institutt for luftforskning.

Flygninger til og Svalbard ble også gjenopptatt onsdag ettermiddag.

Flyplasser gjenåpnes i Tyskland

Flyplassene i Berlin, Hamburg og Bremen skal også være i full drift onsdag ettermiddag etter å ha vært stengt i flere timer.

Bremen flyplass åpnes øyeblikkelig, mens Hamburg åpnes klokken 12, opplyste luftfartsverket i Tyskland onsdag formiddag.

– Flyplassene Tegel og Schönefeld i Berlin har nå blitt gjenåpnet, bekrefter Martina Mondt ved Berlin Airports til NRK.no klokka 16 onsdag.

Onsdag morgen stengte luftfartsmyndighetene luftrommet over store deler av Nord-Tyskland. I alt lå det an til 700 kanselleringer i Tyskland onsdag, ifølge Eurocontrol. Det er uklart om dette tallet endres som følge av åpningen.

Video a3e11367-ad2b-4e61-9b9d-c5a32d2948a7.jpg

VIDEO: Utbruddet startet lørdag, men nå har vulkanen roet seg ned og nøyer seg med å slippe ut store mengder med vanndamp.

Polen kan stå for tur

Det europeiske trafikkselskapet Eurocontrol sier at deler av polsk luftrom kan rammes av asken onsdag.

En talsmann for Chopin-flyplass til Warszawa sa onsdag ettermiddag til CNN at flyplassen fortsatt er åpen.

– Utbruddet er over

Onsdag sa islandske meteorologer at vulkanen hadde sluttet å pumpe ut giftig aske.

Vulkanen Grimsvötn, som ligger under Islands største isbre Vatnajökull, våknet til liv igjen lørdag kveld.

En 20 kilometer høy søyle av damp og aske steg opp fra vulkanen, men denne søylen er blitt sterkt redusert de siste dagene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt