Hopp til innhold

– Varselskudd mot OSSE-observatører

Det skal ha blitt avfyrt varselskudd mot OSSEs militære observatører da de lørdag forsøkte å komme inn på Krim-halvøya. Ukrainske grensevakter sier det også har blitt avfyrt skudd mot ett av deres overvåkingsfly.

UKRAINE-CRISIS/ Armed men, believed to be Russian soldiers, walk near the Ukrainian naval base at the Crimean port of Yevpatorya

Væpnede menn, som antas å være russiske soldater, i nærheten av en ukrainsk marinebase på Krim-halvøya.

Foto: DAVID MDZINARISHVILI / Reuters

Ukrainske grensevakter sier det er blitt avfyrt skudd mot ett av deres overvåkingsfly som var på patrulje i nærheten av Krim-halvøya.

Flyet skal ha blitt skutt mot da det var om lag 1.000 meter fra Krim-halvøya, som russiske styrker tok kontroll over i forrige uke. Det er ikke kjent hvem som avfyrte skuddene. Ingen ble skadet i hendelsen, melder Reuters.

Kerry advarer mot opptrapping

USAs president Barack Obama hadde lørdag en rekke telefonsamtaler med flere statsledere angående situasjonen i Ukraina. Obama snakket blant annet med David Cameron, Francois Hollande og Italias statsminister Matte Renzi.

Han holdt også en telefonkonferanse om situasjonen med presidenter i Litauen, Latvia og Estland, sier Det hvite hus sin talsmann Josh Earnest i en uttalelse, melder Reuters.

Obama bekreftet USAs urokkelig forpliktelse under Nord Atlanterhavspakten og deres varig støtte til sikkerhet og demokrati av de baltiske allierte.

USAs utenriksminister John Kerry fortalte den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov på lørdag at ytterligere russisk opptrapping i Ukraina vil sette en stopper for muligheten for diplomati. Det forteller en kilde i det amerikanske utenriksdepartementet.

Tidligere på lørdag ble det avfyrt varselskudd mot OSSEs militære observatører. Det meldte nyhetsbyrået Reuters like før klokken 15.

Observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) skal ha forsøkt å komme seg inn på Krim-halvøya, da det ble avfyrt varselskudd mot dem.

– Russiske myndigheter ønsker ikke at observatørene skal komme inn på Krim-halvøya. De frykter sannsynligvis at observatørene vil komme til den konklusjon at det som foregår er en slags russisk okkupasjon av ukrainsk territorium, sier NRKs reporter på Krim, Jan Espen Kruse.

AFP: – Tre skudd

OSSEs militære observatører var på vei inn fra nordsiden av øya, men fikk beskjed om at de ikke hadde nødvendige tillatelser til innreise, ifølge nyhetsbyrået AP. Ifølge nyhetsbyrået AFP skal det ha blitt avfyrt tre skudd opp i luften.

Ingen ble skadd, men observatørkorpset snudde og returnerte ifølge AP til den ukrainske byen Kherson.

Det er tredje dag de ubevæpnede observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) blir nektet å slippe inn på Krim for å inspisere hva som foregår der.

De to første gangene skjedde avvisningen fredelig og uten bruk av våpen. Russland er selv medlem av OSSE.

To nordmenn deltar i den ubevæpnede observatørstyrken som OSSE har sendt til Ukraina. Observatørene er sendt på forespørsel fra den ukrainske overgangsregjeringen i Kiev og består av militærpersonell fra i alt 21 av OSSEs 57 medlemsland.

OSSE-styrken har sitt mandat fra det såkalte Wien-dokumentet fra 2011, som tillater land å ta imot OSSE-observatører for «å forsøke å redusere bekymringer om uvanlig militær aktivitet».

Polen evakuerer konsulat

UKRAINE-CRISIS/ Members of pro-Russian self defence unit take an oath to Crimea government in Simferopol

ED: Medlemmer av en pro-russisk selvforsvarsgruppe sverger ed til de lokale selvstyremyndighetene på Krim-halvøya under et arrangement i hovedstaden Simferopol lørdag.

Foto: VASILY FEDOSENKO / Reuters

Dette skjedde kort tid etter at det ble kjent at Polen evakuerer konsulatet sitt i Sevastopol på Krim. Det opplyser utenriksminister Radoslav Sikorski.
Grunnen er forstyrrelser fra russiske styrker, sier Sikorski på Twitter.

– På grunn av kontinuerlige forstyrrelser fra russiske styrker der, har vi motvillig evakuert vårt konsulat på Krim, Ukraina, skriver han.

Ukrainas ambassadør i Russland, Volodymyr Yelsjenko møtte lørdag Russlands viseutenriksminister Grigorij Karasin, for samtaler som blir beskrevet som «åpne». Utover dette er ikke innholdet i samtalene videre spesifisert så langt.

Sevastopol er hjemby for både Russlands svartehavsflåte og Ukrainas marine. Natt til lørdag kjørte en russisk lastebil gjennom porten til en ukrainsk rakettforsvarsstilling ved Sevastopol og tok kontroll over den.

SISTE NYTT

Siste nytt