NRK Meny
Normal

– Varsellampene blinker for den globale økonomien

David Cameron mener han ser de samme tegnene i økonomien nå som før finanskrisen. Samtidig har økonomien i Japan overraskende gått inn i resesjon.

JAPAN-ECONOMY/ File photo of a shopper holding Japanese 10,000 Yen bills in front of the Apple Store at Tokyo's Omotesando shopping district

Japanske forbrukere er blitt mindre kjøpevillige. Den japanske økonomien er gått inn i resesjon. Foto: Scanpix

Foto: YUYA SHINO / Reuters

– Eurosonen vakler på randen av en mulig tredje resesjon, med høy arbeidsledighet, fallende vekst og en reell risiko for fallende priser, skriver Storbritannias statsminister David Cameron i et innlegg i The Guardian.

Med finanskrisen friskt i minne er Cameron tydelig bekymret.

– Fremvoksende økonomier som var pådrivere for veksten like etter finanskrisen sakker nå akterut, skriver han.

Han nevner Ebola-epidemien, konflikten i Midtøsten og Russlands handlinger i Ukraina som faktorer som til sammen utgjør et farlig bakteppe av ustabilitet og usikkerhet i verden akkurat nå.

– Varsellampene blinker for den globale økonomien, skriver Cameron.

– Sjokkerende nedgang

JAPAN-POLITICS-ABE

Japans statsminister Shinzo Abe sliter med å få fart i økonomien.

Foto: TOSHIFUMI KITAMURA / Afp

Samtidig gikk Japans økonomi uventet inn i resesjon i tredje kvartal. Bruttonasjonalprodukt i verdens tredje største økonomi sank med 0,4 prosent fra juli til september.

Sammenlignet med i fjor falt den økonomiske aktiviteten med 1,6 prosent.

Prognosene tilsa 2,1 prosent vekst i tredje kvartal, men forbruket og eksporten forble svak.

En av statsministerens økonomiske rådgivere beskriver den økonomiske nedgangen som sjokkerende og oppfordrer regjeringen til å vurdere tiltak for å få økonomien på fote igjen.

Mindre kjøpelystne japanere

Den offentlige gjelden i Japan er den høyeste av alle industrilandene. For å prøve å hanskes med den skyhøye gjelden, økte statsminister Shinzo Abe I april ble salgsskatten fra fem til åtte prosent i april i år.

Men dette har igjen bidratt til å dempe kjøpelysten til japanske forbrukere. Planen til statsminister Shinzo Abe var å øke denne skatten ytterligere i oktober. Det advarer nå ekspertene mot.

– Dette er absolutt ikke en situasjon der vi bør debattere en økning i konsumskatten, sier professor ved universitetet i Shixkoua Etsuro Honda til nyhetsbyrået Reuters.

Japanske medier melder at Abe trolig vil utlyse nytt valg i nasjonalforsamlingens underhus 14. desember, fordi han ønsker å styrke sin offentlige støtte.

Børsen stupte

Markedet svarte umiddelbart med å sende Tokyo-børsen ned nesten 3 prosent. Nikkei 225-indeksen var på sitt høyeste nivå på sju år da børsen stengte fredag, men mandag falt indeksen over 517 poeng, en nedgang på 2,96 prosent.

Også valutaen yen falt, og er i forhold til dollaren nå på sitt svakeste på sju år.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt