– Var ikke Al Qaida-topp likevel

Mannen som ble arrestert på flyplassen i Kairo i formiddag er likevel ikke Al Qaida-toppen Saif al-Adel, sier egyptisk sikkerhetspoliti til AFP.

Saif al-Adel

Egyptisk sikkerhetspoliti trodde de pågrep egyptiske Saif al-Adel i dag, men nå hersker det sterk tvil om det er riktig mann som er tatt. Al-Adel er høyt oppe på listen over mest ettersøkte personene til FBI.

Foto: Ap

Sikkerhetspolitiet meldte tidligere i dag at de hadde pågrepet Saif al-Adel etter at han ankom Kairo med fly fra Pakistan.

Men mannen som ble arrestert påstod at han het Mohammed Ibrahim Makkawi, og at han hadde vært Al Qaida-medlem, men at han ikke var den etterlyste personen.

Saif al-Adel har vært en del av de innerste sirkler av Al Qaida. Han tok over som midlertidig leder av Al Qaida etter at Osama bin Laden ble drept. Han er høyt på FBIs liste over USAs mest ettersøkte forbrytere, og det er utlovet en dusør på fem millioner dollar til den som avslører ham.

LES: – Al-Qaida har utpekt midlertidig leder

Tidligere spesialsoldat

Saif al-Adel antas å være en av Al Qaidas øverste militære ledere. Han har angivelig tidligere vært spesialsoldat i det egyptiske forsvaret, og allerede før Osama bin Laden ble drept, skal han ha fungert som en slags stabssjef i Al Qaida.

Han ble etterlyst av FBI i forbindelse med bombeattentatene mot de amerikanske ambassadene i Kenya og Tanzania i 1998. Etter at Osama bin Laden ble drept i mai i fjor, ble det meldt at han overtok ledelsen av Al-Qaida en kort stund før Mohammed al-Zawahri ble utpekt.

LES: Dette er Al Qaida

Flere navn

En ansatt ved flyplassen sier til nyhetsbyrået AFP at mannen det trodde var Al-Adel kom med et fly fra selskapet Emirates fra Pakistan via Dubai. Han skal ha blitt pågrepet i passkontrollen og tatt i forvaring av sikkerhetstjenesten.

Det egyptiske nyhetsbyrået MENA melder at sikkerhetsmyndighetene hadde informasjon om at al-Adel var på vei til Egypt, og fulgte med på alle ankomster for å være klar til å ta ham når han kom til landet.

Al-Adel er også kjent under navnene Muhamad Ibrahim Makkawi. Det kan ha vært en av grunnene til at de gikk til pågripelse av mannen med samme navn.

Han skal ha nektet for å være den ettersøkte al-Adel da han ble pågrepet.

Britain Terrorism The Real Makkawi

Saif al-Adel er et ledende medlem av av Al Qaida, og er på listen over de mest ettersøkte personene i verden.

Foto: Ap
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt