NRK Meny
Normal

– Våpenhvilen holder foreløpig i Syria

Situasjonen var fortsatt rolig i Syria midt på dagen torsdag, etter at våpenhvilen i landet trådte i kraft klokken 05.00 samme dag, melder observatører.

SYRIA/ Buildings damaged by the government army, according to the opposition, are seen at Juret al-Shayah, in Homs

Observatører melder at det foreløpig er slutt på kampene i Syria.

Foto: HANDOUT / Reuters

Observatører har fortalt at våpenhvilen holder, og at krigsherjede Syria foreløpig er rolig, melder AFP.

Trekker ikke ut styrker

– Flere timer etter ultimatumet fra FN er det rolig i alle landets regioner, sier Rami Abdel Rahman, sjef for aktivistgruppen Syrias observatorium for menneskerettigheter.

Rahman la også til at det ikke har blitt observert tilbaketrekning av styrker ut av krigsområdene. Syria har allerede brutt et løfte om å trekke ut styrker fra de mest befolkede områdene som er rammet av kampene. Den fristen gikk ut på tirsdag.

Kommer til å gjengjelde angrep

Andre aktivister i urolige byer som Hama og Homs og i hovedstaden Damaskus kunne bekrefte at det var rolig i morgentimene.

Våpenhvilen er en del av den siste fredsplanen til FN-utsendingen Kofi Annan. Den trådte i kraft klokka 5 norsk tid torsdag morgen. Syriske styresmakter har gitt Annan et skriftlig løfte om å overholde våpenhvilen som avtalt, men forbeholder seg samtidig retten til å gjengjelde «terrorangrep» utført av væpnede opprørere.

Oppfordrer folk til å demonstrere

Motstandskoalisjonen Det syriske nasjonalrådet (SNC) oppfordret torsdag folk til å demonstrere mot president Bashar al-Assads regime. For å teste våpenhvilen.

– Vi ber folket om å demonstrere og uttrykke sin misnøye, fordi retten til å demonstrere er en prinsipiell del av fredsplanen, sa rådets leder Burhan Ghalioun til AFP noen timer etter våpenhvilen.

Vesten skeptisk

Vestlige ledere mener på sin side at det er lite som tyder på at våpenhvilen vil holde. Syria har ikke holdt løftet om å trekke sikkerhetsstyrkene ut av byområder, et annet av punktene i Annans fredsplan, påpeker de.

Det hvite hus i USA fastslår at Syria må bedømmes ut fra hva landet faktisk gjør, og ikke ut fra hva det sier det vil gjøre.

– Med tanke på tidligere løftebrudd, har Syrias forpliktelser liten, om noen, kredibilitet, sa USAs FN-ambassadør Susan Rice.

Hun legger til at Assads regime bare har økt angrepene etter at de aksepterte Annans fredsplan, den 1. april.

USA og en rekke europeiske land mener FNs sikkerhetsråd nå må ta skritt for å øke presset mot syrerne.

I morgentimene torsdag har Kinas utenriksdepartement ønsket våpenhvilen velkommen, og oppfordret opprørerne til å holde seg til den.

– Kina er fornøyd med Syrias viktige avgjørelse, som vil bidra til å roe ned spenningene. Kina oppfordrer også opprørerne til å legge ned våpnene og holde seg til Annans sekspunktsplan, skrev departementet på sin nettside, melder Reuters.

Annan optimistisk

Annan sier selv at han tror fredsplanen han har utarbeidet, fortsatt kan reddes fra å ende i fiasko.

– Hvis begge parter i konflikten viser respekt for fredsplanen, kan det skje store ting i Syria når våpenhvilen trer i kraft, sa Annan onsdag.

Den tidligere generalsekretæren i FN oppfordrer partene i konflikten til å støtte opp om fredsplanen.

– Vi må finne en måte å stanse drepingen på, og til dette trenger vi hjelp fra hele verdenssamfunnet, sa han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt