Hopp til innhold

– Vanskeligere med sikkerhetsavtale nå

Tel Aviv (NRK): Det blir vanskeligere å få til en fredsavtale med palestinerne etter at Netanyahu og Likud gikk av med en overraskende seier i valget i natt, sier israelsk kommentator til NRK.

Valgvake Likud

NRKs korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen på Likuds valgvake.

Foto: Juliane Kravik / NRK

dr Boaz Shapira, politisk kommentator i TV-kanalen Channel 1

Politisk kommentator Boaz Shapira sier til NRK at Netanyahu ba om hjelp fra høgresida og fikk det.

Foto: NRK

– Dette er en slags revansj på Obama-administrasjon. Det vil bli vanskeligere å få Israel med på en sikkerhetsavtale nå, sier Boaz Shapira, politisk kommentator i TV-kanalen Channel 1.

Han tror likevel at den israelske regjeringen vil forhandle om og ønske fred, men at det blir en høyere terskel med denne regjeringen.

Overraskende snuoperasjon

Netanyahu lå i forrige uke langt ned på meningsmålingene, og har gjennomført en intens valgkamp og klarte å snu den nedadgående trenden. Han tok en kraftig høyredreining, og klarte å overbevise om at det var ham eller venstresiden.

Det som skjedde de siste dagene var at Netanyahu ropte på sin stamme, den store stammen av høyrevelgerne. Kom tilbake, jeg trenger dere hvis ikke blir det venstresiden som tar makten. Og det virket. De kom, sier Shapira.

Brukte tøffe virkemiddel i valgkampens innspurt

I valgkampinnspurten sa han at det er ikke kommer til å bli noen palestinsk stat hvis han blir gjenvalgt og på valgdagen ble han kritisert for å komme rasistiske utspill da han advarte om at flokker med arabere var på vei til stemmelokalene.

ISRAEL - VOTE- ELECTION-NETANYAHU

Netanyahu erklærte seg som seierherre allerede i natt.

Foto: MENAHEM KAHANA / Afp

Feiret seieren

Israels statsminister Benjamin Netanyahu, og hans trofaste Likud-tilhengere var ekstatiske. De hadde ventet i timevis og klokka var ett på natten her i Israel da Netanyahu entret talerstolen.

Han talte om behovet for å danne en sterk regjering og at dette var en stor seier for den nasjonalistiske leiren i Israel. Han lot også Iran til en forandring ligge, og snakket om behovet for sosial og økonomisk velvære. For hans tilhengere var dette en seierstale.

Benjamin Netanyahus parti Likud feirer dødt løp med Sionistunionen som en seier.

Venstresida en fare for Israel

– Det vil vært veldig farlig om det hadde blitt en venstreside-regjering, så vi er lettet over at han vinner, sa Amir Rohanna som hadde på seg en regnbue T-skjorte fordi han representerte homofile og seksuelle minoriteter innen det tradisjonelle høyrepartiet.

Amir Rohanna

Amir Rohanna er nr. 32 på Likuds liste. Han fryktet konsekvensene av en venstreregjering.

Foto: NRK

Han er nr. 32 på Likuds liste og faktisk ikke så langt unna å komme inn i det israelske parlamentet Knesset.

Statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud ligger an til å få 30 representanter i nasjonalforsamlingen idet 99 prosent av stemmene er talt opp etter valget i Israel.

Likuds viktigste utfordrer, valgforbundet Sionistunionen, må nøye seg med 24 mandater

Det gjør at israelske analytikere regner med at Netanyahu vil danne den neste regjeringen.

Netanyahu i angrepsposisjon

– Netanyahu er så absolutt i en lederposisjon nå, sier Boaz Shapira.

Han sier at Isaac Herzog, leder for sentrum-venstrealliansen Sionistunionen, trengte en tydelig seier for å kunne invitere andre partiledere til samtaler om en koalisjonsregjeringen. Det har han ikke fått.

Herzog har ringt og gratulert Netanyahu med valgseieren.

SISTE NYTT

Siste nytt