Hopp til innhold

– Valgresultatet i Egypt blir forsinket

Etter at begge presidentkandidatene har kommet med beskyldninger om valgfusk, blir det offisielle resultatet av valget utsatt, varsler valgkommisjonen.

Egypt

Resultatet av presidentvalget vil ikke bli kunngjort torsdag, slik som planlagt.

Foto: Nasser Nasser / Ap

Usikkerheten råder fortsatt i Egypt etter helgens presidentvalg.

Valgresultatene var ventet å komme i morgen, torsdag, men onsdag varsler valgkommisjonen at kunngjøringen av vinneren i presidentvalget blir forsinket.

I en uttalelse fra kommisjonen står det at resultatene ikke vil bli annonsert som planlagt fordi de har mottatt et høyt antall klager på stemmegivningen fra de to presidentkandidatene Mohamed Mursi og Ahmed Shafiq, ifølge nyhetsbyrået AP.

Kommisjonen vil ikke gi noen dato på når valgresultatet blir lagt fram.

– Vi kan ikke si akkurat når valgresultatet vil bli kunngjort fordi vi nå er i en fase hvor vi lytter til partene, sier kommisjonens generalsekretær Hatem Bagato.

Meldingen kommer etter at valgkommisjonen onsdag gransket beskyldninger om valgfusk fra begge parter. Kommisjonen kommer til å møtes igjen for å avgjøre om klagene skal tas til følge eller ikke, ifølge Bagato.

– Kan føre til mer spenning

– Dette forlenger en allerede veldig spent situasjon. Ved å opprettholde begge leirene kan de gire seg opp til å vinne, det kan bygge seg opp et press rundt dette, sier Sigurd Falkenberg Mikkelsen, NRKs korrespondent i Kairo.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt

Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Egypt.

Foto: NRK

Begge presidentkandidatene hevdet allerede mandag sin seier. Mohamed Mursi for Det muslimske brorskap hevder at han har fått 52 prosent av stemmene, mens motkandidaten og statsminister under Mubaraks siste regjering, Ahmed Shafiq sier han leder med 51, 5 prosent av stemmene.

Brorskapet startet feiringen på Tahrir-plassen i Kairo i går, uten at det tok av. Shafiq anklaget samtidig Brorskapet for å ha trikset med tallene, og holdt fast på at det offisielle valgresultatet vil vise at han er landets nye president.

Resultatutsettelsen kan føre til økte spenninger. Samtidig som egyptiske borgere venter på å få vite hvem som blir landets neste president, holdes tidligere diktator Hosni Mubarak kunstig i live på et militærsykehus i Kairo.

– Jeg er ikke overrasket over utsettelsen. Det har ligget litt i luften. Det er mye som skjer med Mubarak, og det virker som om myndighetene ikke vet hva de skal gjøre. Systemet er veldig i ulage, sier Falkenberg Mikkelsen.

– Ved å la være å komme med resultatet nå gjør at det er større fare for en eller annen form for konfrontasjon, sier han.

– Mubarak ligger i koma

Natt til onsdag meldte nyhetsbyrået MENA at Hosni Mubarak var klinisk død. Ifølge nyhetsmeldingene ble han gjenopplivet av fengselslegen.

Men så kom meldinger om at han hadde fått slag, og ble overført til et militærsykehus.

Hosni Mubarak ble dømt til livstid for knappe tre uker siden. Hans gamle parti har vært aktivt i valgkampen. Det samler seg om presidentkandidat Ahmed Shafiq, og staten som Mubarak skapte har i høyeste grad fortsatt vært levende i Egypt.

Ekspresidentens helsetilstand skal ha blitt dårligere under rettssaken mot ham, og han møtte nesten alltid i retten liggende på en båre.

SISTE NYTT

Siste nytt