– Valgloven brytes systematisk

To av Vladimir Putins fremste rivaler slutter nå rekkene og henger bjellen på den russiske valgkatten. Verken Gennadij Ziuganov og Vladimir Zjirinovskij tror på et rettferdig eller ærlig presidentvalg 4. mars.

Gennadij Ziuganov og Vladimir Zjirinovskij sammen på pressekonferanse

Gennadij Ziuganov og Vladimir Zjirinovskij sammen på Interfax sin pressekonferanse i dag.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

I dag gjorde kommunistenes presidentkandidat Gennadij Ziuganov og Liberaldemokratenes presidentkandidat Vladimir Zjirinovskij opprør mot det
de hevder er systematiske brudd på valgloven forut for presidentvalget i Russland 4. mars.

De to samler rundt en fjerdedel av stemmene skal man tro de offisielle
meningsmålingene.

I morgen vil de ta opp problemet med brudd på valgloven i en resolusjon i Dumaen og i et møte med president Dmitrij Medvedev.

Sosialdemokratenes presidentkandidat Sergej Mironov og oligarken Mikhail Prokhorov, som også er presidentkandidater, deltok ikke i protesten.

Ifølge Zjuganov og Zjirinovskij holdt de seg unna fordi de egentlig står på vennskapelig fot med Vladimir Putin.

Fordelt TV-tid

Kommunistpartiets leder Zjuganov tok opp Kremls fjernsynstyranni først på pressekonferansen hos telegrambyrået Interfax i dag.

Han viste til at en artikkel som Putin skrev i går om sosiale spørsmål ble viet hele 20 minutter på Russlands største TV-kanal, Kanal 1, som sender over hele det gamle sovjetterritoriet.

Vladimir Putin

For på russisk TV, i alle statskanaler, regjerer Vladimir Putin.

Foto: Alexei Druzhinin / Ap
Gennadij Ziuganov og Vladimir Zjirinovskij på pressekonferanse sammen

Gennadij Ziuganov og Vladimir Zjirinovskij peker i sin kritikk bl.a. på den skjeve fordelingen av TV-tid.

Foto: YURI KADOBNOV / Afp

Alle de tre føderale TV-kanalene forfordeler den delte opposisjonens presidentkandidater i Russland mens ethvert initiativ fra statsminister Vladimir Putin får en voldsom overdekning, mente Zjuganov og Zjirinovskij.

Deres egne politiske innslag av TV-reklame sensureres sterkt.

De brennmerket Vladimir Putin som «udemokratisk» fordi han nekter å stille i enhver form for debatt, på eller utenfor TV.

Vladimir Zjirinovskij fortalte at lederen for en medisinsk utdanningsinstitusjon fryktet å ta i mot andre enn Putins folk til valgmøte, trass i at Zjirinovskij er offisielt registrert som presidentkandidat.

Bildet ble bekreftet av Zjuganov.

– Det fins ingen utsikter til et rettferdig og ærlig presidentvalg 4. mars, istemte begge de to presidentkandidatene.

Nummer to og tre

Zjuganov ligger på andreplass i oppslutning etter Putin, Zjirinovskij på tredjeplass, men begge hevder i dag at målingene fortegner voldsomt bildet.

Begge stemplet valget til Dumaen i desember som valgfusk, men deres to partier har inntatt setene de fikk i den nye Dumaen.

De siste meningsmålingene fra de offisielle instituttene gir Vladimir Putin en oppslutning på mellom 47 prosent og 53 prosent. Men ved lav valgdeltagelse stemmer målingene at Putin kan vinne 58 prosent av avgitte stemmer i en første valgomgang.

Kommunistpartiets Gennadij Ziuganov oppgis å kunne vinne 15–18 prosent, mens Liberaldemokratenes Vladimir Zjirinovskij kan vinne 10–12 prosent.

Koalisjonsregjering?

I går skrev Izvestia at Kreml under Putin som ny mulig president vil prøve å danne en koalisjonsregjering med de andre partiene i Dumaen i tillegg til Putins parti Forente Russland.

I dag ble de to sterkeste utfordrerne til Putin spurt hvordan de stiller seg til tanken om en koalisjonsregjering. Begge svarte at ideen ensidig er klekket ut i Kreml uten noen form for konsultasjoner med dem.

Men begge er klare til å delta, skjønt på deres egne premisser.

Begge gjorde det klart, at de ikke ville tjene som nyttige idioter for Vladimir Putin i en koalisjonsregjering, og Vladimir Zjirinovskij rundet dagens pressekonferanse muntert av med å si:

– Etter valget skal Vladimir Putin få jobb i Rosneft mens Dmitrij Medvedev skal få arbeide i Gazprom. Så blir Zjuganov og jeg det nye tandemet i Kreml!

SISTE NYTT

Siste nytt