NRK Meny
Normal

Observatører: – Valget virker fritt og rettferdig

Opposisjon og eksperter fryktet fusk i valget i Zimbabwe. Men Den afrikanske union melder om en skikkelig valgavvikling så langt.

Valg i Zimbabwe

En kvinne avlegger stemme under valget i Zimbabwe. Så langt har valget vært fredelig og velordnet, mener observatørene fra AU.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Lange køer i Domboshava

Det var lange køer foran valglokalene flere steder i landet.

Foto: SIPHIWE SIBEKO / Reuters

– De første meldingene fra stemmelokalene tyder på et fredelig, velordnet, fritt og rettferdig valg, sier AUs observatørleder Olusegun Obasanjo, Nigerias tidligere president.

– Jeg håper det bli rapporten fra alle stemmelokalene i hele landet, sa han etter at lokalene stengte i Zimbabwe nå i kveld.

Både president Robert Mugabe og rivalen Morgan Tsvangirai mener de kommer til å vinne med et valgskred. Begge kan ikke få rett, og i et land med en blodig valghistorie er spørsmålet hvordan tapere vil ta resultatet.

Fryktet fusk

Det ble meldt om logistikkproblemer, uregelmessigheter og trusler i oppkjøringen til valget. Da kritiserte Tsvangirai AU for å male et for positivt bilde av situasjonen.

Organisasjonen Election Resource Center sier den har fått flere meldinger om folk som ikke har blitt ført opp på velgerlistene, og om manglende stemmesedler.

Mugabe har hatt makten i Zimbabwe i 33 år. Etter forrige valg har han og Tsvangirai sittet i regjering sammen, et kronglete og uvillig samarbeid.

I 2008 vant Tsvangirai første valgrunde, men ble tvunget til å trekke seg etter at rundt 200 av tilhengerne hans ble drept.

(Saken fortsetter under bildet.)

Robert Mugabe

Latter og god stemning da den 89 år gamle president Mugabe avla sin stemme.

Foto: ALEXANDER JOE / Afp

Lover en million arbeidsplasser

– Det er ikke utøvet press mot noen, sa Zimbabwes 89 år gamle president Robert Mugabe da han avla stemme i Harare onsdag.

Han har lovet å tre til side om han taper, noe Morgan Tsvangirai (61) sier han tar med en klype salt. Tsvangirai mener at hans MDC uansett kommer til å vinne.

– Dette er et historisk øyeblikk for oss alle. Det er på tide å fullføre endringen, sier Tsvangirai til CNN.

Tsvangirais viktigste valgløfter går ut på å lokke utenlandske investorer tilbake til landet og skape en million arbeidsplasser.

(Saken fortsetter under bildet.)

Morgan Tsvangirai

Morgan Tsvangirai avla stemme sammen med sin kone Elizabeth.

Foto: TSVANGIRAYI MUKWAZHI / Ap

Lange køer

Velgere trosset vinterkulden og stilte seg i kø flere timer før valglokalene åpnet.

– Jeg gir min stemme med glede. Jeg vil bare få en slutt på problemene i landet vårt, sier Ellen Zhakata i Harare.

– Jeg ønsker en god regjering og en president som respekterer folk uansett om de er kvinner eller unge, sier 76 år gamle Lucy Munemo.

Troverdige meningsmålinger er sjelden kost i det krisetrette landet. Men i en måling hvor 800 velgere deltok i mars og april, ga 61 prosent sin støtte til MDC.

Bare 27 prosent støttet Mugabes ZANU-PF.

Resultatet klart om noen dager

Robert Mugabe har styrt Zimbabwe siden uavhengigheten i 1980. I tre årtier har han skjøvet til side alt av utfordrere og holdt politiske motstandere i sjakk gjennom et hardt og flere ganger brutalt grep om makten.

Endelige resultater er ventet i løpet av de neste fem dagene etter valget både til president og til ny nasjonalforsamling.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt