– Valget i Storbritannia er et jordskjelv

Labours radikale leder Jeremy Corbyn kan ende opp som statsminister, sier Storbritannia-kjenner Øivind Bratberg etter at De konservative mistet flertallet i Parlamentet. Nå venter vanskeligere Brexit-forhandlinger med EU.

Jeremy Corby gikk tommel opp i dress

STYRKET: Jeremy Corbyn har lyktes med sin valgkamp, og styrket Labours posisjon i Parlamentet. Det er ikke uaktuelt at han kan ende som statsminister, tror Øyvind Bratberg.

Foto: Dominic Lipinski / AP

Ifølge BBC er det nå klart at statsminister Theresa May mister flertallet hun hadde i Parlamentet.

– May har kommet i uventet klemme. Hun skrev ut valg for å sikre seg et mandat, og har mislyktes, sier Bratberg til NRK fredag morgen.

Førstelektoren ved institutt for statsvitenskap ved Universitetet i Oslo mener det er et helt åpent spørsmål om May kommer til å fortsette, gå av eller på sikt presses ut av statsministerstolen av egen parlamentsgruppe.

Øyvind Bratberg med skjorte og genser

JORDSKJELV: Øyvind Bratberg kaller valgdagsmålingen et jordskjelv.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Et jordskjelv

Valgdagsmålingen i går kveld viste at Labour-leder Jeremy Corbyn endte med et resultat langt bedre enn forventet.

– Hvis valgdagsmålingen stemmer, er dette et jordskjelv, sa Bratberg sent i går kveld.

Ifølge den siste opptellingen fra BBC fredag morgen får Labour 262 seter i Underhuset, opp 30 fra 2015, litt svakere enn valgdagsmålingen.

– Ut fra valgdagsmålingene er det mulig å se for seg en mindretallsregjering fra Labour med parlamentarisk støtte fra en regnbuekoalisjon, sa Bratberg til NTB.

I velgerstøtte går De konservative frem, men Labour har sterkere fremgang. Og i Underhuset forsvinner det som var et knapt flertall for De konservative. Bratberg mener et slikt utfall også kan føre til en maktkamp i Det konservative partiet.

– Brexit blir vanskeligere

May skrev ut nyvalg for å sikre seg et sterkere mandat før Brexit-forhandlingene, men det motsatte skjedde. Nå blir forhandlingene om å forlate EU trolig mye vanskeligere.

Bratberg sammenlikner det med det kompliserte arbeidet med å få gjennom Maastricht-traktaten på 90-tallet.

– Det var et forferdelig strev med svakt flertall og stadige opprør i parlamentsgruppa. Nå ser det enda verre ut hvis de trenger et støtteparti for å få til et en flertallskonstellasjon, sier han.

Også norske politikere tror Brexit blir vanskeligere.

– Uforutsigbarheten etter valget er ekstra krevende når de skal melde seg ut av EU. Den prosessen er så komplisert at hvis du ikke har klart flertall i parlamentet, vil det være krevende uansett hvem som er statsminister, sier utenriksminister Børge Brende til NRK.

– En regjering som skal forhandle, trenger stabilitet og ro på hjemmebane og det tror jeg de i mindre grad får nå. Det vil de merke når de går til forhandlinger med EU, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Ber May trekke seg

Labour-lederen Jeremy Corbyn ber statsminister Theresa May gå av etter det dårlige valgresultatet for Det konservative partiet i Storbritannia.

– Statsministeren ba om nyvalg fordi hun ønsket et mandat. Vel, mandatet hun fikk er tapte seter i parlamentet, tapte stemmer og tapt tillit, sier Corbyn ifølge BBC.

I Labour-leiren var det ikke overraskende god stemning etter den store fremgang i valget. Feiringa har også fått stor oppmerksomhet i sosiale medier, og mye tyder på at Corbyn bør trene litt ekstra på «high-fives»:

Laster Twitter-innhold

Etter oppfodringen om at May bør trekke seg, får Corbyn støtte fra Anna Soubry, et konservativt parlamentsmedlem. Hun sier at May bør vurdere stillingen sin, og kaller valgresultatet forferdelig, melder Reuters.

Theresa May i rød jakke på talerstolen

MISLYKTES: Theresa May mistet flertallet i Parlamentet da hun skrev ut nyvalg for å styrke sin stilling.

Foto: Geoff Caddick / AFP

Vil bli sittende

May sa etter at hun selv ble gjenvalgt i sin valgkrets, at det påhviler de konservative å sørge for stabiliteten i landet, og signaliserte dermed at hun ønsker å fortsette som statsminister.

Om det blir May, eller om hun blir erstattet, vil det uansett bli vanskelig å styre landet etter gårsdagens valg.

– Problemet for den som måtte bli hennes etterfølger er imidlertid at matematikken består. Partiet står uten parlamentsflertall og usikre tider venter, sier Bratberg.

SISTE NYTT

Siste nytt