Graasvold: Utsettelse uheldig for French

KINSHASA (NRK.no): Rettssaken mot Joshua French tok nok en ny vending i dag, og dommen, som skulle ha falt i dag, utsettes til fredag.

French-rettsaken

Følg domsavsigelsen direkte fra rettssalen i Kinshasa. Jarle Roheim Håkonsen kommenterer.

Like etter at retten ble satt i Kinshasa informerte dommer Serge Kabondo om at retten hadde mottatt et brev fra norske myndigheter der det påpekes at French har utviklet en stressrelatert lidelse, og at han nå er i en ekstremt sårbar situasjon.

Etter litt frem og tilbake mellom aktor og forsvarer om ektheten av brevet som var sendt fra norske honorære generalkonsulen i Kongo til den militære domstolen mandag ettermiddag, bestemte Kabondo seg for en ny utsettelse.

Det er to norsk leger og tre kongolesiske som har skrevet rapporten som fulgte brevet etter at de undersøkte nordmannen i fengselet i Kinshasa i midten av januar.

– For French er dette uheldig. Det er enorm belastning for ham å vente på en domsavsigelse i denne saken og at vi må vente enda noen dager synes vi lite om., sier hans norske advokat Hans Marius Graasvold til NRK.

– Dokumentet som ble lagt frem i dag, er ikke bevis som vi har fremlagt i saken. Dette er opplysningen som den norske generalkonsulen formidlet både til politisk og militær myndighet i Kongo, sier Graasvold om brevet som retten mottok i går ettermiddag.

Satt rolig

Under hele opplesningen av brevet satt den 31 år gamle nordmannen helt rolig på første rad.

– Dette bare bekrefter det vi alle har sett her i rettssalen, svarer hans kongolesiske advokat Marie Andre Mwila, etter at brevet er lest opp.

Deretter fikk aktor ordet og påpekte at ingen hadde underskrevet den medisinske delen av brevet.

– Dette er bare et tilfeldig papir, hvordan skal jeg kommentere noe som ikke er underskrevet, spør aktor Nkulu retorisk før han fortsatte.

– Dette er bare et flyveblad, og jeg er overrasket over at vi ikke har fått se dette før nå.

Deretter konkluderer dommeren med at brevet må skrives inn i dommen.

– Vi samles på nytt for å diskutere saken videre, og kommer tilbake førstkommende fredag med dom i saken, sier Kabondo.

Graasvold: Stadig verre

Før det hadde den 31 år gamle nordmannen sittet inn i rettssalen i Kinshasa i over en time og ventet på at rettsdag nummer åtte skulle begynne.

Det var en rolig, men tydelig sliten French som lenge satt å småsnakket med sin mor, Kari Hilde French, som har vært til stede under hele rettssaken.

Hjemme i Oslo følger hans norske advokat med på dagens rettshøring fra sitt kontor.

– Helsetilstanden til Joshua French er stadig verre, fortalte Graasvold NRK før rettsdagen begynte. Før han fortalte at det har nå lyktes forsvaret å få leger inn i fengslet, men at de mener at French ikke er syk nok til å legges inn.

– Han har et akutt og tvingende behov for helsehjelp. Han må legges inn på sykehus, og har det ikke bra i fengselet. Og per i dag er han ikke i stand til å være i retten etter min oppfatning, sier Graasvold.

Stiller i retten

I Kongos hovedstad fortalte French sin kongolesiske advokat at de har original dokumentet.

– En syk person kan ikke settes i fengsel sier Marie Andre Mwila til NRK.

Saken mot 31-åringen har tidligere blitt utsatt på grunn av hans helsetilstand, og han ble blant annet undersøkt ved to forskjellige sykehus i Kinshasa i januar.

Joshua French sammen med Kari Hilde French under domsavsigelsen

Moren til French, Kari Hilde French, kommer bort til ham og utveksler noen ord før rettssaken starter.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Bekymret for helsa

Og helsa til French har vært et tema i løpet av rettssaken, ikke minst under prosedyrene da han var i så pass dårlig form at han måtte få sitte. Under forsvarerens prosedyre ble nordmannen så dårlig at han forlot rettssalen for å kaste opp.

I dagene frem mot dommen har French ligget mye på cella mens familien, advokatene hans og norsk UD har jobbet for å skaffe ham legetilsyn.

– Jeg er bekymret for ham. Han er urolig og sover ikke nok. Jeg er bekymret for at han skal bli enda dårligere, fortalte Mwila NRK i går.

Advokaten fortalte da at han har fått en kongolesisk lege til å observere den tiltalte, men at det er tungt for French nå som han er den eneste norske fangen i fengselet, blant annet fordi han ikke snakker det lokale språket.

Eksperter vitner for French

De norske ekspertvitnene fra Kripos konkluderte tidligere i rettshøringene med at det ikke var noen tegn til vold i det rommet Moland ble funnet og at den norske rettsmedisineren Arne Stray-Pedersen konkluderte med at skadene som ble funnet på Moland ikke kunne være påført av andre.

Til tross for dette at aktor Nkulu hele tiden hevdet at French drepte sin cellekamerat den skjebnesvangre augustnatten i fjor, og han la ned påstand om livstid i sin sluttprosedyre forrige fredag.

I dag vil dommerpanelet legge frem sin dom, en dom French sin norske forsvarer Hans Marius Graasvold sier de vil anke dersom den blir fellende. Også aktor Katenda Nkulu har varslet at han vil anke.

Advokat Hans Marius Graasvold menes Joshua French burde på sykehus.

Video: Advokat Hans Marius Graasvold mener French burde sendes på sykehus.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt