NRK Meny
Normal

– Siste amerikanske soldater ut av Afghanistan i 2016

USAs president Barack Obama sa i kveld at alle amerikanske soldater skal være ute av Afghanistan innen utgangen 2016.

President Barack Obama

President Barack Obama under talen i Rosehaven i Det hvite hus tirsdag.

Foto: Carolyn Kaster / Ap

President Barack Obama

President Barack Obama var søndag i Afghanistan der han talte til amerikanske soldater på Bagram-basen.

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

I 2017 kommer det amerikanske nærværet til å bestå av en normal diplomatisk virksomhet, sa president Obama i en tale i Det hvite hus tirsdag ettermiddag.

Obama sa at den USA beholder 9800 soldater i Afghanistan etter årets slutt. I løpet av 2015 skal tallet reduseres til det halve, og innen utgangen av 2016 skal de siste soldatene hentes hjem.

Tidligere har planen vært at alle amerikanske soldater skulle vært ute av Afghanistan i løpet av 2014.

President Obama sa også at dersom USA skal beholde soldater i landet etter utgangen av dette året må afghanske myndigheter undertegne en bilateral sikkerhetsavtale med USA.

Afghanistans president Hamid Karzai har nektet å undertegne en avtale som åpner for amerikanske soldater i landet i framtiden, men det er ventet at hans etterfølger vil gjøre det.

En ny president i Afghanistan vil bli valgt 14. juni.

Over 2000 døde amerikanske soldater

Til sammen har 2178 amerikanske soldater mistet livet i Afghanistan siden USA gikk til militæraksjon etter terrorangrepene 11. september 2001.

Mer enn to tredeler av de amerikanske soldatene har mistet livet siden president Barack Obama doblet antall amerikanske soldater i Afghanistan i 2009.

Den enkelthendelsen som kostet flest amerikanske liv skjedde 6. august 2011, da et helikopter ble skutt ned. 30 amerikanere, blant dem 22 medlemmer av elitestyrken Navy Seal, døde i nedskytingen.

En studie fra Brown University sier at mellom 18.000 og 20.000 sivile har mistet livet i krigen i Afghanistan siden starten i 2001.

Besøkte Afghanistan

President Barack Obama har akkurat vendt tilbake fra Afghanistan der han søndag var på et fire timer langt besøk.

Obama fløy i hemmelighet natt til søndag fra Washington på et mørklagt Air Force One til det uannonserte besøket på Bagram-basen sent søndag kveld for å hylle ofrene som amerikanske soldater har gjort.

Ifølge Det hvite hus tilbød Obama seg å møte Karzai på Bagram-basen i løpet av besøket, men Afghanistans president Hamid Karzai takket nei.

Obama ville ikke forlate Bagram-basen, og Karzai avviste å møte den amerikanske presidenten med følgende forklaring: «Regjeringen i Afghanistan er rede til å ønske USAs president varmt velkommen i presidentpalasset, men har ikke til hensikt å reise til Bagram for å møte Obama.»

Laster kart, vennligst vent...
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt