Hopp til innhold

– Dette er vinn eller forsvinn for USA

Til tross for dobling i antall soldater tror ekspert USA vil mislykkes i Afghanistan.

Kristian Berg Harpviken

LITEN TRO PÅ USAs STRATEGI: Leder for Prio, Kristian Harpviken, frykter at USA kan komme til å lide samme skjebne som Sovjetunionen i Afghanistan.

Foto: NRK

Kristian Harpviken , leder for det norske fredsforskningsinstituttet Prio og en av landets fremste eksperter på Afghanistan, tviler på om USA vil lykkes i Afghanistan.

Les også: Hit sender Obama 30 000 soldater
Les også: Peter Galbraith til sak mot FN
Les også: Norske diplomater vil ikke til Kabul
Les også: Kai Eides etterfølger utpekes i januar

– Jeg føler at dette er vinn eller forsvinn for USA, men USAs strategi har store likhetstrekk med det de sovjetiske styrkene forsøkte den gang de var i landet, sier Harpviken til NRK.

Han er skeptisk til om Barack Obama kommer til å oppnå målsetningen når han nær dobler den amerikanske kontigenten i Afghanistan fra drøyt 34 000 til rundt 64 000 soldater.

Sør og øst

Troppene skal i hovedsak plasseres byer og tett befolkede områder sør og øst i Afghanistan.

– Troppeøkningen er et forsøk på å gjenetablere viktige transportruter og få kontroll i de tettest befolkede områdene i regioner der Taliban har en sterk possisjon. De skal også bygge opp lokale millitsgrupper på landsbygda som skal kjempe mot Taliban utenfor de tettest bebygde områdene, sier Harpviken.

Dét er lederen for Prio skeptisk til om ISAF og USA vil klare. Spesielt fordi et dette tidligere har vært totalt mislykket i provinsene Wardak, Logar og Kandahar der strategien har vært forsøkt.

– Til grunn for planen ligger den såkalte Awakening i Irak. Der reiste en lokal bevegelse seg spontant som en protest mot de overveiende utenlandske al-Quaeda-styrkene som opperererte i området. Problemet er at situasjonen i Afghanistan er anderledes. Der må de lokale millitsene kjempe mot stort sett lokale styrker fra Taliban som har god kontroll over området. Dessuten har mange av millitsene dårlig erfaring med lignende samarbeid med ISAF tidligere, sier Harpviken.

Da har det blitt gitt garantier om sikkerhet som ikke har blitt fulgt opp.

Blir forhandlinger

Samtidig med at Barack Obama kunngjorde at han kom til å øke antall amerikanske soldater i Afghanistan med 30 000, sa han også at han kom til å begynne tilbaketrekningen fra landet sommeren 2011.

Harpviken sier dette er en tidsfrist for evaluering.

– Den evalueringen kan gi to utfall. Enten blir det forhandlinger med Taliban der ISAF forhandler ut fra at de er sterke i område, eller det blir forhandlinger ut fra at ISAF står svakt. Dersom man ikke lykkes i forsettene sine, blir det siste resultatet. Da tror jeg USA vil være villig til å ofre både menneskerettigheter, demokratiske prinsipper og kvinnerettigheter for å få til en avtale med Taliban, sier Harpviken.

SISTE NYTT

Siste nytt