Hopp til innhold

– Usannsynlig at USA går til angrep

USA truer med å stille Iran til ansvar for å planlegge terroraksjon i USA. Midtøstenekspert Hilde Henriksen Waage mener det er helt utenkelig at ordkrigen fører til militær konfrontasjon.

Mahmoud Ahmadinejad

Ifølge USA har Irans toppledelse, her ved president Mahmoud Ahmadinejad, visst om terrorplanene på amerikansk jord. Iran nekter, og sier at «USA forsøker å lede oppmerksomheten vekk fra anti-Wall Street-bevegelsen».

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

Hilde Henriksen Waage

Prio-forsker og midtøstenekspert Hilde Henriksen Waage utelukker militær gjengjeldelse mot Iran.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Forholdet mellom USA og Iran har vært bunnfryst etter at USA tirsdag fortalte at de hadde avverget et planlagt terrorangrep på amerikansk jord. Amerikanerne hevder at angrepet kan forgreines til den iranske regjeringen.

Onsdag sa USAs visepresident Joe Biden at Iran vil bli holdt ansvarlige for terrorplanene . Han sier at de nå jobber med å samle verdensopinionen bak seg for et mulig svar mot Iran. I EU frykter man nå at den dype krisen i forholdet mellom Iran og USA kan få geopolitiske ringvirkninger.

«Helvete bryter løs»

Men hvordan kan USA svare? Verktøyskuffen med virkemidler overfor Iran begynner å bli nokså slunken, sier midtøstenekspert og assisterende direktør ved Institutt for fredsforskning (Prio), Hilde Henriksen Waage.

Hun peker på at USA har kuttet av så godt som samtlige bånd til Iran, og at handlingsrommet er temmelig begrenset med tanke på hva de kan svare med.

– De har tatt i bruk det meste av virkemidler – unntatt å gå til krig, sier hun til NRK.no.

Joe Biden

USAs visepresident Joe Biden har gått ut hardt, og sier at Iran vil bli holdt ansvarlige for det han hevder er terrorplanlegging.

Foto: NICHOLAS KAMM / Afp

Men hun avviser kategorisk at det er et aktuelt scenario.

– Det er ingen grunn overhodet til å tro at USA kunne tenke seg å gå til angrep på Iran. For det første jobber USA hele tiden for å forhindre at Israel gjør akkurat det. For det andre kan Iran lage så mye trøbbel for USA i tilfelle et militærangrep.

Waage viser til Irans store innflytelse i Hizbollah, Afghanistan, Irak, Jordan og Syria, og mener at landet kan sørge for at «helvete bryter løs» mange fronter. Gjengjeldende rakettangrep mot Israel er også et sannsynlig scenario.

– Press på hjemmebane

Flere sikkerhetseksperter stiller nå spørsmål ved USAs påstand om at ledelsen i Teheran står bak attentatplanen, og mener at det hele virker altfor amatørmessig til at det kan være tilfelle.

Iranske toppledere har forklart anklagene mot seg med at «USA forsøker å lede oppmerksomheten vekk fra anti-Wall Street-bevegelsen, og USAs mislykkede forsøk på å få gjennom sin undertrykkende politikk i Midtøsten og resten av verden.»

Waage er til dels enig.

– Uttalelsene fra USA de siste dagene kan passe bra inn i et politisk bilde hvor president Barack Obama er under et voldsomt press på hjemmebane, sier hun.

Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal delivers

Saudi-Arabias utenriksminister Saud al-Faisal sier at de vil holde Iran ansvarlige for de påståtte terrorhandlingene. Økt oljeproduksjon kan være deres svar.

Foto: HEINZ-PETER BADER / Reuters

– Men er det helt usannsynlig at den iranske regjeringen kan ha bestilt et terrorangrep på amerikansk jord?

– Med tanke på at de har brutt alle bånd til Iran er det liten grunn til å tro at USA har svært god kjennskap til hva som skjer på topplan i landet. Da må de samarbeide med noen som sitter høyt oppe i det politiske systemet. CIA er en god etterretningsorganisasjon, men det er flere eksempler på at de ikke alltid har hatt like god innsikt, sier Waage.

– Vil «gjøre noe» med Iran

Waage sier at det i USA er sterke krefter i begge politiske partier som ønsker å «gjøre noe» med Iran fordi man misliker å sitte å se på at landet tilegner seg mer og mer makt og innflytelse i Midt-Østen.

– Mange amerikanere har tenkt at Israel kunne gjort den jobben. Men å bombe kjernefysiske anlegg i Iran er militært utrolig komplisert. Spørsmålet er om atomanleggene ligger så dypt at man ville måtte ta i bruk taktiske atomvåpen for å ødelegge dem i flyangrep.

Kan påvirke oljeprisen

Saudi-Arabia og Iran har vært erkerivaler i lang tid, og Saudi-Arabia er svært lite fornøyd med de angivelige terrorplanene som er avdekket. Det spekuleres nå i at de vil straffe Iran med å påvirke oljeprisen.

Iran er en stor oljenasjon, men ikke på langt nær så store som Saudi-Arabia. Dersom Saudi-Arabia åpner opp oljekranene for fullt og øker produksjonen kraftig, vil oljeprisen falle, og Iran bli økonomisk skadelidende.

Waage tror dette er tomme trusler.

– Saudi-Arabia kan ikke bare uten videre gjøre dette uten å snakke med sine venner i OPEC, og blant de arabiske landene er det lang tradisjon for at de samrår seg på oljeproduksjon. Og Irak vil ikke ønske noe trøbbel med Iran, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt