NRK Meny
Normal

– USA vurderer droneangrep i Jemen

To uker etter forsøkene på å sende pakkebomber til USA, vurderer det hvite hus å angripe terrorgrupper i Jemen direkte fra lufta med førerløse fly, skriver amerikanske medier.

Amerikansk drone klar for avgang frå ein flyplass i Afghanistan.
Foto: Bonny Schoonakker / Afp

– En gjennomføring av planene vil bety en dramatisk opptrapping av USAs involvering i bekjempelsen av terrorgruppene i regionen, sier to amerikanske tjenestemenn til avisa Los Angeles Times.

Vil angripe terrorgrupper

USA har flydd ubemannede fly over Jemen flereganger i låpet av året, men disse har vært brukt til overvåkning og rekognosering, og ikke for å angripe terrorgrupper.

Ifølge tjenestemennene er angrep med førerløse fly, såkalte droner, et av alternativene som amerikanske myndigheter har diskutert de siste dagene, etter at to bomber for to uker siden ble oppdaget i fraktforsendelser som var på vei fra Jemen til USA.

Skjerper reglene mot flyfrakt

Pakkene med bomber som ble oppdaget i fraktfly i Storbritannia og Dubai i slutten av oktober var adressert til synagoger i Chicago. USAs president Barack Obama fastslor raskt at det forelå en «troverdig terrortrussel» mot USA og antydet at al-Qaida på den arabiske halvøy kunne stå bak.

Etter hendelsene har Storbritannia nedlagt et fraktforbud fra Jemen og Somalia, Nederland har også stanset pakke- og postfly fra det arabiske landet, mens Tyskland i tillegg har stanset alle passasjerfly fra Jemen.

USA har i dag også skjerpet flyfrakt-reglene etter forsøkene på å sende pakkebomber til landet. Det vil ikke lenger være mulig å importere blekkpatroner som er større enn rundt 450 gram, til USA.

Forbudet mot frakt fra Somalia blir også utvidet, opplyste USAs minister for nasjonal sikkerhet, Janet Napolitano.

17 minutter fra eksplosjon

Senere ble det kjent at pakkebomben som ble oppdaget i Storbritannia på vei fra Jemen til USA, ble – Bombe 17 minutter fra eksplosjon , ifølge Frankrikes innenriksminister Brice Hortefeux.

Al Qaida hevder å stå bak pakkebomber med pakkebomber til USA, og sier de også hadde plassert en bombe i et fraktfly som styrtet i Dubai i september.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt