– USA vil bidra til sikre soner

USA og Tyrkia skal ha inngått en avtale om å opprette en sone i Nord-Syria der syriske flyktninger kan være trygge.

Militærfly på Incirlik-basen

Et tyrkisk militærfly på den enorme Incirlik-basen i det sørøstre Tyrkia. Landet har nå gått med på at USA får bruke basen i luftangrepene mot IS.

Foto: Murad Sezer / Reuters

Tanken er at amerikanske kampfly, moderate syriske opprørere og tyrkisk artilleri skal settes inn for å fjerne IS fra sonen.

Det skriver New York Times og Washington Post. Avtalen følger etter at den tyrkiske utenriksministeren lørdag sa at områdene i det nordlige Syria som er renset for IS-krigere vil bli sikre soner for flyktninger.

Sonen skal være rundt ti mil lang og strekke seg langs grensen i et område vest for elven Eufrat.

Ifølge New York Times skal avtalen ikke oppfylle det Tyrkias ønske om en fullskala flyforbudssone.

Avisen sier at noen av de opptil to millionene flyktningene fra Syria som nå oppholder seg i Tyrkia, kan bli bosatt i sonen.

– Ikke Nato-deltagelse

Jens Stoltenberg

Jens Stoltenberg besøkte den tyrkiske militærbasen i Gaziantep. sørøst i landet, 10. oktober i fjor, bare dager etter at han hadde tatt over som generalsekretær i Nato.

Foto: OSMAN ORSAL / Reuters

NRK spurte søndag kveld Natos generalsekretær Jens Stoltenberg om det var aktuelt for organisasjonen å bidra til de sikre sonene.

– Nato er ikke en del av det arbeidet som gjøres fra tyrkisk side for å lage sikre soner eller flyforbundssoner mot grensen til Tyrkia, svarte han.

Stoltenberg uttrykte likevel forståelse for at Tyrkia ønsker å opprette sikre soner.

– Det er en del av det Tyrkia nå gjør for å for å redusere risikoen for terrorangrep mot eget land, sa Stoltenberg søndag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt