NRK Meny
Normal

— USA væpnet muslimene

Radovan Karadzic hevder at USA foret bosniske muslimer med våpen, stikk i strid med FNs embargo.

Radovan Karadzic i rettslokalene til FNs krigsforbryterdomstol for tidligere Jugoslavia i Haag
Foto: Scanpix/AFP

Den tidligere bosnisk-serbiske lederen hevder USA at tidligere president Bill Clinton stod bak bevæpningen av bosniske muslimer, i strid med FNs embargo under krigen på Balkan fra 1991 til 1996.

Ifølge den mistenkte krigsforbryteren skal FNs egne fredsstyrker ha blitt brukt aktivt i operasjonen som også involverte en rekke andre nasjoner. Det melder den statlige serbiske nyhetskanalen RTS .

- FN-styrket smuglet

Karadzic, som står tiltalt for noen av de groveste krigsforbrytelsene i Europa etter andre verdenskrig, hevder at USAs daværende president Bill Clinton og State Department ba Saudi Arabia, Tyrkia og Pakistan om å sende våpen til det krigsherjede landet.

Ifølge et vitnemål Karadzic har avlagt for Krigsforbryterdomstolen i Haag skal pakistanske FN-soldater ha hjulpet med smuglingen av våpnene.

Disse inngikk i UNPROFOR-styrken som i utgangspunktet var i Bosnia for å sikre fred mellom de stridende partene.

Leveringen Karadzic henviser til skal ha kommet med båt fra Pakistan i januar 1993, og skal ha bestått av 10 containere fulle av våpen. Nederlandske myndigheter kjente, ifølge vitnemålet, til denne leveransen.

Flere involvert

Nå ber den tidligere bosnisk-serbiske lederen om å få overlevert papirer som beviser leveransen fra blant annet Pakistanske myndigheter.

Han ønsker også å få utlevert dokumentasjonen på kommunikasjonen mellom sin egen regjering og myndighetene i USA, Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Kroatia og Bosnia om samme tema fra tiden 1. april 1992 og 31. desember 1995.

Denne kommunikasjonen vil, ifølge rts.rs, bevise at også disse lands myndigheter var klar over bruddet på FNs embargo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt