NRK Meny
Normal

– USA står ikke bak Occupy Central

BEIJING (NRK): Barack Obama understreket overfor Kinas president Xi Jinping at USA ikke har støttet Occupy Central-bevegelsen i Hongkong. De to var enige om mye, men ikke om Hongkong.

Kinas president Xi Jinping og USAs Barack Obama møtes i Beijing

Under APEC-møtet i Beijing møttes Kinas presidetn Xi Jinping og USAs Barack Obama.

Foto: POOL / Reuters

– Jeg har i mine samtaler med Xi Jinping vært helt tydelig på at USA ikke hadde noen rolle i protestene i Hongkong, svarte Obama da en amerikansk journalist ville høre hans syn på alle spekulasjonene i de statskontrollerte kinesiske mediene den siste tiden.

– Dette er spørsmål befolkningen i Hongkong og i Kina til slutt må avgjøre, men jeg understreket overfor Xi hvor opptatt vi er av ytringsfrihet, og at vi forventer at det kommende valget i Hongkong reflekterer ønskene til byens befolkning, sa Obama.

Da president Xi fikk ordet, gjentok han at Kina anser Occupy-bevegelsen for å være ulovlig:

– Occupy Central er en ulovlig bevegelse i Hongkong. Vi støtter byens myndigheter i å håndtere dem i henhold til loven, og i å opprettholde stabilitet og sikkerhet for byens innbyggere, sa Xi, før han la til:

– Hongkong er utelukkende et indre kinesisk anliggende. Andre land bør ikke blande seg – på noen måte – i det som skjer der, sa Xi.

«Har bevis»

De partikontrollerte kinesiske mediene har i flere måneder hevdet at utenlandske krefter står bak demonstrasjonene og uroen i Hongkong, og at Occupy Central nå brukes som et «brohode» for å destabilisere fastlands-Kina.

I oktober sa Hongkongs regjeringssjef Leung Chun-ying at han hadde bevis utenlandsk innblanding.

– Utenlandske krefter deltok. Det er ikke spekulasjoner, og bevisene for dette vil bli fremlagt når tiden er moden, sa han til avisen South China Morning Post.

Occupy-ledere vil melde seg for politiet

Mens verdenspressen har reist videre, har regjeringen i Hongkong den siste tiden fått flere rettsavgjørelser i byens domstoler som slår fast at blokadene av byens sentrum er ulovlige, og at politiet har myndighet til å arrestere alle som forsøker å hindre at barrikadene blir fjernet.

– For å opprettholde lov og orden forbereder politiet seg nå på å håndheve loven, inkludert arrestasjoner, sa fungerende administrasjonssjef Carrie Lam i går.

Alt tyder på at politiet i byen de neste dagene vil slå til mot studentprotestene på nytt.

Men det vil skje etter at Barack Obamas presidentfly har lettet fra flyplassen i Beijing.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt