Anti-vestlige følelser har blusset opp i Pakistan den siste uka, etter at 24 pakistanske soldater ble drept i et luftangrep utført av NATO-styrker ved grensa til Afghanistan.
- Les:
Mange frykter at de anti-vestlige strømningene gir næring til den religiøse ekstremismen i landet, som bærer en stor del av ansvaret for den økende volden i Pakistan de siste årene.
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
24 pakistanske soldater ble drept i et luftangrep utført av NATO-styrker nær grensa til Afghanistan 25. november.
Foto: Mohammad Sajjad / Ap– USA har skylda
Mehdi Hasan, professor i medier og kommunikasjon og tidligere leder av Pakistans menneskerettighetskommisjon, mener USA og Vesten bærer ansvaret for at religiøse ekstremister har blitt så sterke i Pakistan.
– Det var USA som bygde opp jihadistene, de hellige krigerne, sier Hasan til NRK.
Mehdi Hasan
Foto: IDA SØRAUNET WANGBERGHan snakker om CIAs "Operasjon Syklon", som gikk ut på å styrke religiøse geriljagrupper kalt mujahedin, for å bekjempe den sovjetiske invasjonen av Afghanistan.
Mellom 1980 og 1993 brukte amerikanske myndigheter milliarder av dollar på å bygge opp religiøse ekstremister i Afghanistan.
Støtten til våpen, ammunisjon og våpentrening gikk gjennom pakistansk etterretning og den pakistanske presidenten General Zia-ul-Haq, som selv var en religiøs fundamentalist.
- Bakgrunn:
– Under den kalde krigen så USA på muslimene som sine allierte i kampen mot den gudløse kommunismen. Derfor ønsket amerikanske strateger å styrke islams rolle i politikken i Pakistan og andre muslimske land, sier Mehdi Hasan.
– Mer enn 30 000 drept
Amerikanske myndigheter brukte store summer på å forsyne religiøse ekstremister og det pakistanske militæret med våpen og ammunisjon.
En konsekvens av det er at våpen nå er lett tilgjengelig i Pakistan.
– Prisen på et Kalasjnikov-gevær har sunket fra 75.000 pakistanske rupier i 1980 til 8000 i dag, forteller Hasan.
Omregnet etter dagens valutakurser tilsvarer det en nedgang fra nesten 5000 norske kroner til omtrent en femhundrelapp.
– I Pakistans største by Karachi, som har et store voldsproblemer, er det enda enklere. Der kan man nemlig leie en Kalasjnikov, på samme måte som man kan leie en sykkel eller moped, sier den pakistanske professoren.
- Les:
- Les:
- Les:
(Artikkelen fortsetter under bildet.)
Pakistanske sikkerhetsstyrker undersøker vraket av en bil etter at tre selvmordbombere sprengte seg selv og bilen i lufta i Karachi 16. november.
Foto: ASIF HASSAN / AfpTilgangen på våpen har hatt store konsekvenser for den pakistanske befolkningen.
– Mer enn 30 000 pakistanere er drept av ekstremister etter 11. september 2001, sier Hasan.
Han forteller at religiøse ekstremister gikk til krig mot det pakistanske folk etter at pakistanske myndigheter allierte seg med USA etter terrorangrepet mot World Trade Center i New York.
– Folk føler seg ikke trygge i Pakistan. De er redde for å forlate husene sine, i frykt for at de ikke skal vende hjem i live.
– Utdanning er løsningen
Hasan forteller at spesielt skoler er yndete mål for de religiøse ekstremistene.
– De frykter at utdanning vil skape en bevissthet og verdier blant pakistanerne som vil skade saken deres, sier han.
Men det er nettopp utdanning som er løsningen på Pakistans altoverskyggende problem med religiøs ekstremisme, mener Mehdi Hasan.
– Militære operasjoner er ikke nok. Norge og andre vestlige land må hjelpe Pakistan og andre land som trues av religiøs ekstremisme med å styrke utdanningssystemene deres, sier han.
Hasan mener det er et behov for å modernisere pensum og læremetoder i det pakistanske utdanningssystemet.
– Slik skolene fungerer i dag, skal det mye til for at den kommende generasjonen blir utstyrt med toleranse og demokratiske prinsipper, mener professoren.
Han mener vestlige land har et spesielt ansvar for å bidra til oppbyggingen av det pakistanske utdanningssystemet.
– Jeg mener det er vestens plikt å hjelpe Pakistan med dette. Pakistan greier det ikke alene. Ekstremistene ble skapt av USA og vesten, som nå må ta ansvaret for å gjøre noe med situasjonen.
Professor Mehdi Hasan mener vestlige land må bidra til å forbedre Pakistans utdanningssystem forå effektivt bekjempe religiøs ekstremisme i landet.
Foto: AKHTAR SOOMRO / Reuters