NRK Meny
Normal

– USA må selv redegjøre for sin beslutning

NEW YORK (NRK): Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende sier at Norge ikke er kjent med omstendighetene rundt USAs angrep i Syria.

Statsminister Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg deltar på klimatoppmøtet i New York, men måtte svare på spørsmål om USAs luftangrep i Syria.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Børge Brende

MÅ SELV SVARE: USA må selv svare for angrepene, sier utenriksminister Børge Brende.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix
Knut Aril Hareide

KRITISK: KrF-leder Knut Arild Hareide er kritisk til nattens bombetokt mot IS-krigere i Syria, ledet an av USA uten et FN-mandat.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Innbyggere i den IS-kontrollerte byen Raqqa flykter etter at USA og flere arabiske land for første gang har gjennomført luftangrep mot ytterliggående islamister i Syria.

– Kjenner ikke til forholdene

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende sier til NRK at USA selv må redegjøre for sin beslutning:

– Kampen mot IS er viktig, men vi kjenner ikke til de konkrete forholdene rundt USA og arabiske land sin bombing i Syria. Det må de redegjøre for. Vi er opptatt av at den humanitære situasjonen i Syria er akutt. Vi er opptatt av å bekjempe IS, men det norske bidraget er knyttet til Irak, sier statsminister Erna Solberg til NRK i New York.

Hun og Børge Brende deltar under klimatoppmøtet som pågår i New York i dag, men måtte svare på spørsmål om USAs angrep.

– Vi kjenner ikke de konkrete omstendighetene og bakgrunnen. Luftangrepene i natt er noe landene som angrep, må redegjøre for. Det er ikke noe vi går inn på, vi svarer for det norske engasjementet, sier Brende til NRK.

NATO avviser innblanding

Blant områdene som ble rammet i tirsdagens luftangrep, var også provinsene Idlib, Aleppo og Deir al-Zor. En rekke mål lå ved den syrisk-irakiske grensen, opplyser amerikanske myndigheter.

Titalls krigere, blant dem mange ikke-syrere, skal være drept. De tilhørte både Den islamske staten (IS) og Nusrafronten, som har bånd til al-Qaida, ifølge eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR). Åtte sivile, hvorav tre er barn, skal også være drept.

De arabiske landene Jordan, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain og Qatar deltok i eller ga støtte til angrepene, opplyser det amerikanske militæret. NATO avviser samtidig at forsvarsalliansen var innblandet.

IS truer med hevn

IS oppfordrer tilhengere til å drepe borgere i alle land som deltar i den USA-ledede koalisjonen mot opprørsgruppen, ifølge en uttalelse publisert på nett.

I lydklippet, som ble publisert på arabisk sammen med skriftlige gjengivelser på blant annet engelsk, ramser IS' talsmann Abu Muhammad al-Adnani opp ulike metoder for å drepe «den vantro», ifølge nyhetsbyrået AFP.

IS oppfordrer i den samme meldingen de militante opprørerne på Sinaihalvøya i Egypt til å trappe opp angrepene mot egyptiske sikkerhetsstyrker.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt