NRK Meny
Normal

President Barack Obama: – Vi er ikke en dagdriver-nasjon

President Barack Obama mener politikerne i Washington må sette politikken til side for å løse USAs økonomiske problemer.

Barack Obama

Obama gjentok oppfordringen til Kongressen om å heve gjeldstaket i sin siste pressekonferanse i sin første presidentperiode.

Foto: JONATHAN ERNST / Reuters

Mandag innkalte USAs president Barack Obama til sin siste pressekonferanse i hans første presidentperiode.

– Det har vært fire travle og produktive år. Økonomien vår vokser og bedriftene våre skaper nye jobber. Så vi har et godt år foran oss dersom vi tar smarte valg og fornuftige investeringer og så lenge politikken i Washington ikke kommer i veien for USAs fremgang, sier Obama.

Presidenten advarte republikanerne i Kongressen som ønsker vesentlige utgiftskutt i blant annet helsesektoren, og har truet med å ikke heve gjeldstaket.

– Republikanerne i Kongressen kan enten være ansvarlige og betale USAs regninger, eller så kan de være uansvarlige og føre USA inn i en økonomisk krise. Men de kan ikke holde velferden til det amerikanske folket som gissel og kreve løsepenger for å ikke krasje den amerikanske økonomien, sier en krass Obama.

– Vi har ikke råd til enda en debatt

USA har en gjeld på 92.000 milliarder kroner, over 100 prosent av landets bruttonasjonalproduktet. Det ufattelige tallet er like stort som 24 norske oljefond.

Obama gjentok nok en gang oppfordringen til Kongressen om å heve gjeldstaket.

– Budsjettkrisen handler om hvorvidt USA skal betale gjelden sin. Vi er ikke en dagdriver-nasjon. Det er katastrofale konsekvenser dersom vi ikke betaler gjelden, sier Obama.

I starten av 2013 ble Kongressen enige om en avtale som opphever noen av skattelettelsene fra George W. Bush. Samtidig ga avtalen politikerne i Washington to nye måneder å løse den store budsjettfloken.

– USA har ikke råd til enda en debatt om hvorvidt Kongressen skal betale regningene. Man går ikke ut på restaurant, spiser alt man vil og drar uten å betale regningen, sier Obama.

Våpenkontroll-forslag til uken

Det har gått en måned siden den tragiske skyteepisoden på Sandy Hook i Newtown. Under mandagens pressekonferanse lovet Obama at han ville komme med konkrete forslag for strengere våpenkontroll i løpet av uken.

– Mitt utgangspunkt er ikke å fokusere på det politiske aspektet, men å fokusere på hva som er logisk og hva som er praktisk.

– Grundigere bakgrunnssjekk, en begrensning på kjøp av ammunisjon og et forbud på semiautomatiske kampvåpen er forslag som gir mening for min del. Kommer disse forslagene gjennom denne Kongressen, det vet jeg ikke, sier Obama.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt