– USA bør ta imot syriske flyktninger

USA bør ta imot flere syriske flyktninger, nå som landet har involvert seg enda mer i krigen, mener Amnesty.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amensty Internasjonal Norge.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Internasjonal Norge.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Når USA nå er direkte med på å gjøre krigen i Syria enda mer akutt, er det helt åpenbart at de også bør ta sin del av ansvaret for å gi syriske flyktninger beskyttelse, sier generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty International Norge til NRK.

Stengte døren i fjor

Det var i januar i fjor at den amerikanske presidenten innførte nye og hardere tiltak mot flyktninger og migranten. Dette innebar blant annet at syriske flyktninger ville bli stengt ute av USA på ubestemt tid.

– Det er en grufull krig og mennesker tvinges til å flykte fra Syria. Når verdens største og rikeste stat stenger døren, sier det mye om hvilket hensyn Donald Trump tar til den syriske sivilbefolkningen, sier Egenæs.

På nyåret ble innreiseforbudet opphevet, men myndighetene i USA påpekte at flyktninger fra de såkalte risikolandene vil måtte gjennomgå en grundigere risikoanalyse enn flyktninger fra andre land. Høyrisikolandene var Nord-Korea, Egypt, Iran, Irak, Libya, Mali, Somalia, Sør-Sudan, Sudan, Syria og Jemen.

Laster Twitter-innhold

– Må ta hensyn til sivilbefolkningen

Amnesty International tar ikke standpunkt til hvorvidt en krig eller krigshandling er rett eller gal.

– Det vi derimot har vært tydelig på, er at man må ta alle mulige hensyn for å unngå at sivile blir drept i et angrep som dette. Den syriske befolkningen har i mange år blitt utsatt for grufulle angrep fra Assad-regimet og andre, sier Egenæs.

– Når stater som USA, Frankrike og Storbritannia går direkte inn, er det viktig at de tar sterke hensyn for at lidelsen på befolkningen ikke øker.

Samtidig som president Donald Trump annonserte angrepet i Syria natt til lørdag, ble det meldt om kraftige eksplosjoner i hovedstaden Damaskus.

Frykter eskalering

Generalsekretæren sier at nattens angrep er en omdreining i situasjonen, og frykter en videre eskalering av Syria-konflikten.

– Jeg håper at alle involverte i konflikten, særlig stormaktene, opptrer slik at vi ikke får en situasjon som spinner helt ut av kontroll. Dersom det blir verre i Syria, kan det bli virkelig ille, men det gjenstår å se hvordan dette utvikler seg, sier Egenæs.

SISTE NYTT

Siste nytt