Hopp til innhold

Forsker: – Umulig å bombe ISIL ut av Irak

Myndighetene i Irak mobiliserer for å prøve å stoppe ISILs fremrykning. Lørdag tok ISIL-opprørere kontroll over byen Al-Qaim. – Militære angrep vil ha stikk motsatt effekt, sier forsker ved UiB, Kjetil Selvik.

ISIL

Krigere fra ISIL under beleiringen av Mosul i Irak for snart to uker siden. ISIL har tatt kontroll over flere byer i Irak.

Foto: STRINGER/IRAQ / Reuters

– Militære angrep vil føre til at avstanden til Bagdad blir enda større, og da potensielt øke rekrutteringsgrunnlaget for ISIL, sier Kjetil Selvik, forsker ved Christian Michelsen institutt i Bergen, til NRK.


Den ytterliggående sunnimuslimske gruppa, Den islamske staten i Irak og Levanten, ISIL, tok lørdag kontroll over en Irak-Syrisk grensepassering, ifølge sikkerhetsoffiserer og vitner, melder AFP.


Kildene sier opprørerne lørdag tok kontroll over Al-Qaim grensepassering og områdene rundt. ISIL-opprørerne innledet angrepet mot Al-Qaim fredag ettermiddag.


Irakiske myndigheter hevder imidlertid at det irakiske forsvaret fortsatt har kontroll over Al-Qaim.

Over en million mennesker på flukt

Kjetil Selvik

Kjetil Selvik forsker ved Christian Michelsen institutt i Bergen.

Foto: CMI

Over en million mennesker er på flukt. Myndighetene i Irak mobiliserer nå for å prøve å stoppe ISILs fremrykning.

ISIL innledet for snart to uker siden en omfattende offensiv i Nord-Irak. Det er sterke religiøse spenninger etter at ISIL har tatt kontroll over flere byer i landet.

Flere hundre mennesker har siden da blitt drept, mange av dem har blitt ofre for summariske henrettelser.


Myndighetene i Bagdad har bedt USA om å gjennomføre luftangrep mot ISIL-krigerne og deres støttespillere. Men president Barack Obama har ikke kommet med andre løfter enn å sende 300 militærrådgivere til Irak.

Les også: Irak ber USA om å bombe ISIL

– Stikk motsatt effekt

I Bagdad mobiliserer myndighetene sjiamuslimer til krig, mens kurderne har rykket inn i områder de mener historisk sett er deres.

Kjetil Selvik, forsker ved Christian Michelsen institutt i Bergen, mener Iraks kampanje for å rekruttere folk mot ISIL-gruppen ikke er så effektiv.

– Den er effektiv i den forstand at man greier å rekruttere krigere, men samtidig er den kanskje ikke så effektiv fordi det fokuseres på å rekruttere sjiamuslimer. Oppskriften på å bekjempe sunni-ekstremister er ikke å mobilisere sjiamuslimer, sier han.

Opprøret henter næring fra at sunniaraberne over lang tid har opplevd en marginalisering fra irakisk politikk, forteller Kjetil Selvik.

Han mener derfor militære angrep vil ha stikk motsatt effekt.

– Det som trengs er å få sunniaraberne til å snu seg mot ISIL, mens militære angrep, særlig i den grad de fremstår som sjiamuslimske, vil ha stikk motsatt effekt, sier Selvik.

– Du mener det ikke er mulig å bombe ISIL ut?

– Ja. Bomber man og skaper sivile ofre, så gir man næring til de kreftene som har gjort at ISIL har slått seg opp her i utgangspunktet, sier han.

Irakiske sjia-soldater paraderte

Parade

Sjiamuslimske militssoldater viser fram våpen under en parade i Bagdad lørdag.

Foto: AHMED SAAD / Reuters

Flere hundre tusen sjiamuslimer, blant dem mange soldater, paraderte i Bagdad og andre byer i Irak lørdag for å vise styrke og vilje til å kjempe mot sunnimuslimske ekstremister, melder nyhetsbyrået AFP.

Det var den mektige sjialederen Muqtada al-Sadr som kom med oppfordringen til militærparadene.

I forrige uke ba han landets sjiamuslimer stå opp og vise at de kan beskytte sjiamuslimske helligdommer over hele landet.

Muhammad Abbas bor i hovedstaden Bagdad.

– Situasjonen er rolig, men spent, sier han til NRK lørdag.

Det er foreløpig ikke mangel på mat eller bensin, men mange reiser fra Irak i frykt for hva som kan skje.

– Folk frykter ISIL vil nå Bagdad og sjiamuslimene i byen er selvsagt de som er mest redd for gruppa, sier han.

SISTE NYTT

Siste nytt