– Et ukrainsk jagerfly var 3 til 5 kilometer fra passasjerflyet

Russland svarer på anklager om at prorussiske separatister skjøt ned det malaysiske passasjerflyet, og hevder at et ukrainsk jagerfly var bare 3 til 5 kilometer unna.

Russland argumenterer

Under en pressekonferanse i ettermiddag hevder det russiske forsvarsdepartementet at et ukrainsk jagerfly var i lufta mellom 3 og 5 kilometer fra det malaysiske passasjerflyet som ble skutt ned torsdag forrige uke.

Foto: Skjermdump / Reuters

På en pressekonferanse i ettermiddag hevder det russiske forsvarsdepartementet at et ukrainsk krigsfly var kun 3 til 5 kilometer unna det malaysiske passasjerflyet som ble skutt ned torsdag forrige uke.

I tillegg nekter de for å ha forsynt prorussiske separatister med noen som helst militærvåpen.

– Hvorfor var disse i lufta samtidig?

Med hjelp av lysbildefremvisninger med diagrammer og tegninger, la to russiske høytstående generalløytnanter fram saken mot Ukraina.

– Russiske luftromskontrollsystem oppdaget et ukrainsk luftforsvarsfly, mest antakelig et jagerfly av typen SU-25, i lufta i nærheten av det malaysiske passasjerflyet, sa generalløytnant Igor Makusjev på pressekonferansen og viste til tegninger av luftrommet og den angivelige ukrainske aktiviteten.

Jagerflyet det er snakk om skal ha kapasitet til å komme opp i en høyde på 10 000 meter. Fra en avstand på 5 kilometer vil jagerflyet ha en garantert treffsikkerhet.

– Hvorfor var disse i lufta samtidig? Det vil vi få klarhet i, sier Makusjev.

I tillegg hevder Russlands forsvarsdepartement å ha oppdaget uvanlig høy aktivitet på sin radar som brukes til å styre missilsystemer.

– 17. juli økte aktiviteten av ukrainske radarstasjoner til maksimal intensitet, sa Kartopolov. Ni radarstasjoner skal ha vært i bruk på ulykkesdagen, i forhold til sju på tirsdagen før.

I et intervju med CNN svarer Ukrainas president Petro Porosjenko på anklagene, og hevder at alle deres fly i området var på bakken da det malaysiske passasjerflyet ble skutt ned.

Artikkelen fortsetter under bildet

Malaysiske flyet

Internasjonal rettsmedisinske eksperter besøker stedet der det malaysiske passasjerflyet styrtet i Hrabove i Donetsk-regionen torsdag forrige uke. Fire dager senere har internasjonale etterforskere begrenset tilgang til åstedet fordi prorussiske opprørere kontrollerer området.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Hevder sin uskyld

Mandag sa en ukrainsk sikkerhetskilde til Reuters at Kiev sitter på informasjon som indikerer at prorussiske opprørere i øst-Ukraina har mottatt et BUK-M1 (SA-11) radar-dreven missilsystem fra Russland.

– Tidligere har ukrainsk sikkerhetstjeneste utgitt informasjon om at militante forhandlet om leveranser av russiske BUK-systemer, sier kilden ifølge Reuters.

På pressekonferansen i ettermiddag oppfordret Russland USA med å komme med satellittbilder som kan bevise at prorussiske separatister står bak nedskytingen.

– Ingen har sett slike bilder, sa en annen generalløytnant Makushev.

Russland nekter for å ha bistått opprørerne med all slags form for våpen.

– Jeg ønsker å forsikre om at Russland har ikke gitt opprørerne Buk-missilsystemer eller andre våpen eller annet militært utstyr.

Etter å ha blitt konfrontert med Russlands benektelser, holder Kiev på sitt. Mest sannsynlig inkluderte leveransene av dette kompliserte militærutstyret et mannskap, fortsetter kilden til Reuters.

– Opprørerne har ingen spesialtrening for å operere slike komplisert militærutstyr. Derfor er det er mest sannsynlig snakk om et mannskap for BUK, som kommer fra Russland, sier han.

Alle passasjerene på malaysiske Boeing 777 døde momentant da flyet ble skutt ned torsdag forrige uke. I en respons til det russiske forsvarsdepartementet skal Kiev ha sagt at de står fast ved sine anklagelser om at prorussiske separatister har mottatt radar-drevne jagerfly fra Russland, med mannskap.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt