I et slitent kontorlokale på Ukraine Square, midt på Manhattan i New York, møter vi Mariya Soroka. Hun har ikke fått mye søvn den siste uka.
Telefonen ligger sjeldent stille. Hun snakker raskt og veksler mellom engelsk og ukrainsk.
– 200 tonn? Wow!
En lagersjef på østkysten i USA har nettopp fortalt at han kan ta inn store mengder utstyr som etterhvert skal sendes til Ukraina. Russlands brutale angrepskrig mot nabolandet gjør behovet stort.
– Akkurat nå prioriterer vi bare medisinsk utstyr, sier Soroka til NRK.
Hun er med i Razom for Ukraine, som ble danna etter opptøyene på Maidan-plassen i Kyiv i 2014. «Razom» betyr «sammen» på ukrainsk, og organisasjonen ble starta av amerikansk-ukrainere i USA som ville støtte et land de har tette bånd til.
Mariya Soroka og de andre ildsjelene i organisasjonen har tilsammen svært mange kontakter i Ukraina - og i USA. Det har de fått stor bruk for nå.
Mariya Soroka er konstant på telefonen for å administrere den enorme mengden utstyr som de vil sende til Ukraina.
Foto: Lars Os / NRK– I går ville barnesjukehuset i Philadelphia gi oss to tonn med utstyr, vi spurte ikke engang om det. Så nå må vi finne lastebiler for å plukke det opp, forteller Soroka.
Hun beskriver en giverglede av de sjeldne i USA. Ukrainske sjukehusansatte ringer og spør hvordan arbeidsgiveren deres kan bidra. For Soroka er oppgaven nå å få sendt hjelpen videre til landet hun er født og oppvokst i.
– Vi vil vinne
Mariya Soroka flytta til USA som tenåring. Nå er landet hun forlot under angrep. Det er vondt å se krigen på avstand. Foreldrene og vennene hennes står midt i dramatikken.
Hun jobber for tida dag og natt. Barna hjemme har hun ikke sett på flere dager. Det er sjelden hun får tid til å spise en skikkelig middag.
Soroka begynner å gråte når vi spør henne om hvordan hun har det.
– Jeg vet vi vil vinne, fordi så mange er på vår side. Og mye av dette utstyret vil være enda viktigere etter at krigen er over. I dag er Ukraina verdens mektigste nasjon, sier hun.
Rike donorer
Det er ikke bare institusjoner som donerer utstyr som Razom for Ukraine kan sende videre til Europa og Ukraina. I forrige uke tvitra Netflix-eier Reed Hastings at han åpner lommeboka og donerer en million dollar til organisasjonen.
– Vi ser flere enkeltdonasjoner på fem og sekssifra beløp mer en noen gang, sier Dora Chomiak.
Netflix-sjef Reed Hastings ga en million dollar til Razom for Ukraine i forrige uke.
Illustrasjon: Faksimile TwitterHun har besøkt Ukraina i over 25 år, og jobba tett med det ukrainske samfunnet i New York og USA. Etter at det ukrainske forsvaret har holdt stand i over ei uke, mener hun at det er noe av grunnen til at folk vil hjelpe til
– Amerikanere ser at Russland er den sterkeste militærmakta i krigen, men også at ukrainerne ikke vil gi fra seg landet sitt. Å stå opp mot en slik overmakt gjør inntrykk, og det vil de være en del av, sier Chomiak.
Dora Chomiak holder styr på pressehenvendelser. De har opplevd stor interesse etter flere store organiserte demonstrasjoner i New York.
Foto: Lars Os / NRKVil ha flyforbudssone
Razom for Ukraine, som betyr «sammen» på ukrainsk, ble danna etter de voldsomme opptøyene på Maidan-plassen i Kyiv i 2014. Amerikansk-ukrainere, som var i USA, følte de ville gjøre mer. Sammen med Mariya Soroka og andre ildsjeler, begynte de å bygge opp en organisasjon, men tusenvis av kontakter i hjemlandet.
Det har vist seg å ha stor effekt.
Kontoret til Razom for Ukraine er døgnbemanna, og forespørsler om å sende utstyr er konstant.
Foto: Lars Os / NRKBare minutter etter at de første meldingene om invasjonen dukka opp, var Razom for Ukraine i gang med å planlegge demonstrasjoner. De kunne raskt få god informasjon fra bakken, og starte koordinering av det mest nødvendige.
I dag er de opptatt av at ukrainerne skal få beskyttelse fra bombingen av sivile. De vil ha en flyforbudssone.
NRK spør om hvordan de vil at det skal skje?
– Det vil jeg ikke gå inn på, men at det er viktig at våre folk på bakken, og alle de sivile blir beskytta fra det som helt klart er brudd på Folkeretten, sier Chomiak.
Både amerikanske myndigheter og generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, har uttalt at en flyforbudssone over Ukrainsk jord ikke er aktuelt på nåværende tidspunkt.
De er redde for at vestlige jagerfly vil komme til å angripe russiske styrker for å overholde en slik sone. Det kan ses på som en krigserklæring fra russisk side.
Tusenvis av demonstranter tok til gatene i New York, ved Time Square for å vise sin støtte til det ukrainske folket.
Foto: YANA PASKOVA / Reuters