– Dette var et meget overraskende valg

Biskop i Den katolske kirke i Oslo, Bernt Eidsvig sier at han ikke vet noe om den nyvalgte paven fra Argentina. Novisemester Anne Bente Hadland tror paven kommer til å bruke noe av kvelden til feiring.

Bernt Eidsvig

Biskop Bernt Eidsvig sier at han ikke vet noe om den nyvalgte paven.

Foto: NRK

Onsdag ble det kjent at 76 år gamle Jorge Mario Bergoglio fra Argentina har blitt valgt som ny pave.

– Det tok akkurat like lang tid som forrige gang. Det virker nå som det er en heller ukjent kardinal som er valgt, i alle fall ukjent for oss. Forrige gang var det favoritten som ble valgt, sier Eidsvig til Aktuelt på NRK.

– Vet du noe om den nye paven?, spør programleder Ole Thorp.

– Nei, ingenting. Men nå er ikke jeg noen paveekspert, innrømmer Eidsvig.

Eidsvig trakk tidligere onsdag fram kardinal Scola, erkebiskop av Milano, som den mest aktuelle kandidaten som ny pave. Slik ble det altså ikke.

Artikkelen fortsetter.

Novisemester Anne Bente Hadland

Novisemester Anne Bente Hadland sier at utnevnelsen var overraskende for hennes del.

Foto: NRK

– Meget overraskende

Novisemester Anne Bente Hadland fra Katarinahjemmet i Oslo, sier at hun heller ikke har særlig mye kjennskap til den nye paven, som tar navnet Frans, et navn som er selvvalgt.

Han blir den første søramerikanske paven, og den første ikke-europeiske paven siden Gregor III, som var pave fra 731 til 741

– Jeg kjenner ikke til ham. Han er ikke blant dem som var på rankinglistene, i alle fall, sier Hadland.

– Når man får et valg avgjort så fort, så regner man med at det er en av kandidatene man har samlet seg om innledningsvis. Han har vel antagelig gjort et godt inntrykk på de andre under de innledende refleksjonene, regner jeg med, sier Hadland, og legger til:

– Dette var meget overraskende.

Artikkelen fortsetter.

Frans 1.

Frans vinker til sine tilhengere fra Peterkirkens balkong onsdag.

Foto: VINCENZO PINTO / Afp

– Regner med han skal feire

Forrige gang det ble valgt en ny pave, i 2005, brukte kardinalene like lang tid som denne gang. Forskjellen da var at valget falt på en større «forhåndsfavoritt», nemlig Joseph Aloisius Ratzinger.

Ratzinger, som hadde pavenavnet Benedict XVI, trakk seg tidligere i år, og oppga «manglende styrke i kropp og sinn» som årsak.

Hadland tror noe av kvelden vil gå med til feiring for den nye pavens del.

– Han må vel få en pause sammen med kardinalene, jeg regner vel med at han vil feire det. Så må han gradvis installeres i sitt nye embete, og sin nye drakt, og alt som hører med, sier Hadland.

Biskop Eidsvig sier han regner feiringen er forberedt med et «godt måltid».

– Etter dette begynner alvoret, og han blir formodentlig installert på søndag. Det er et ritual som er krevende nok, og det paven sier i sin første preken som pave er noe hele verden kommer til å følge med på, sier Eidsvig.

Artikkelen fortsetter.

ARGENTINA-ASH WEDNESDAY-BERGOGLIO

Jorge Mario Bergoglio blir den første sørmerikanske paven.

Foto: JUAN MABROMATA / Afp

76 år gammel

Kardinal Jorge Bergoglio kommer fra stillingen som erkebiskop av Buenos Aires. Bergoglio er født 17. desember 1936 i Buenos Aires og er 76 år gammel.

– Dere vet at konklavets plikt er å gi en biskop av Roma. De måtte nesten til verdens ende for å finne ham, sa den nyvalgte paven med et smil da han møtte folkemengden på Peterkirkens balkong onsdag.

Frans, som han vil bli kjent som heretter, har tjenestegjort i hjemlandet Argentina hele sin karriere.

I motsetning til mange av de som ble nevnt som favoritter har han ikke tjenestegjort i Vatikanet. Etter sigende skal han ha vært den som fikk nest flest stemmer da Benedikt XVI ble valgt i 2005, men var regnet som for gammel til å bli valgt denne gangen.

– Kan overraske

Den katolske kirken har de siste årene vært i hardt vær, blant annet på grunn av overgrepsskandaler og synet på prevensjon, som mange mener har bidratt til spredning av Aids.

– Igjen er det en gammel pave som blir valgt. I hvilken grad kan en 76-åring bidra til fornyelse av kirken?

– Gamle menn har bidratt til store ting i Den katolske kirke tidligere. Ingen trodde at Johannes XXIII. skulle få til noe han heller, men han innkalte til 2. Vatikankonsil, sier Hadland.

Andre Vatikankonsil var et konsil for Den katolske kirke, som ble holdt i Vatikanet fra 1962 til 1965. Det ble innkalt med det formål å bringe Den katolske kirke i takt med samtiden.

– Dette var et overraskende valg, og han kan overraske. Vi kjenner ham ikke, sier Hadland om den nye paven.

SISTE NYTT

Siste nytt