Hopp til innhold

Palin: – Uhyrlige, kriminelle handlinger står alene

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

USA har ventet på at Sarah Palin skulle åpne munnen om skytetragedien i Arizona.

– Spesielt når det bare har gått timer etter at tragedien skjedde, bør ikke journalister og eksperter fabrikkere grove anklager som kun bidrar til å mane frem akkurat det hatet og den volden som de utgir seg for å fordømme, sier Palin i en video lagt ut på nettstedet Vimeo.

– Det er klanderverdig, sier Palin, en mulig kandidat i presidentvalget i USA i 2012.

Hun avviser at det er en sammenheng mellom hennes retorikk mot politiske motstandere og lørdagens skytetragedie i Arizona.

Lagt ut før Obama-besøk

Video Barack Obama snakker om skytingen i Tucson, Arizona

Palins video er lagt ut bare timer før president Barack Obama skal fly til Arizona for å overvære en minneseremoni etter tragedien.

Foto: Nyhetsspiller

22-årige Jared Lee Loughner er arrestert, mistenkt for skyteepisoden. Han venter nå på at rettssaken mot seg skal starte.

Videoen fra Palin, visepresidentkandidat i 2008-valget, er lagt ut bare timer før president Barack Obama skal fly til Arizona for å overvære en minneseremoni etter tragedien.

Enkelte kommentatorer har antydet at stadig mer hatsk politisk retorikk i USA kan ha medvirket til skytingen. Noen har spesifikt kritisert Palin for en plakat fra valgkampen i 2010 hvor demokratiske valgkretser var markert med trådkors fra geværsikter.

På kartet sto Gabrielle Giffords' distrikt i Arizona. Kongressmedlemmet ble skutt gjennom hodet fra kloss hold under sitt eget velgermøte lørdag.

– Starter og slutter med den kriminelle

Jared Lee Loughner

22-årige Jared Lee Loughner er arrestert, mistenkt for skyteepisoden. Han venter nå på at rettssaken mot seg skal starte.

Foto: HO / Reuters

Palin avviser enhver antydning om at det politiske klimaet har medvirket til handlingen.

Hun siterer tidligere president Ronald Reagan, som sa at «Vi må avvise ideen om at samfunnet, ikke individet, er skyldig hver gang en lov brytes. Det er tid for å gjenopplive det amerikanske prinsippet om at hvert individ er ansvarlig for sine handlinger.»

– Uhyrlige, kriminelle handlinger står alene, fastslår Palin.

– De starter og slutter med den kriminelle som foretar dem, ikke kollektivt med alle innbyggerne i en stat, ikke med dem som hører på radioprogrammer, ikke med kart over vippestater brukt av begge sider i politikken, ikke med lovlydige borgere som utøver retten til å bære våpen på valgkamparrangement, ikke med dem som stemte med stolthet i forrige valg, legger hun til.

Mentale problemer

Christina Green

Niårige Christina Green ble skutt og drept i skytetragedien lørdag.

Foto: Ap

Loughner har tidligere blitt utvist fra et lokalt college grunnet bekymringer for hans mentale helse. Han har også blitt avvist av USAs hær grunnet narkotikamisbruk.

Seks personer ble drept i skytetragedien lørdag, blant dem en føderal dommer og en ni år gammel jente.

Tilstanden for kongressmedlemmet Giffords er fortsatt kritisk, selv om hun ifølge leger nå er i stand til å puste selv og ser ut til å være på bedringens vei.

Mark Kelly og Gabrielle Giffords

Mark Kelly sitter ved kona Gabrielle Giffords side på sykehuset i Tucson, Arizona.

Foto: HO / Reuters

SISTE NYTT

Siste nytt