Normal

Seerne: – Uavgjort mellom USAs visepresidenter

Joe Biden slo tilbake mot republikanerne under nattens TV-debatt mellom visepresidentkandidatene i presidentvalget i USA, men ingen av dem fremstod som klare seiersmenn.

Visepresidentdebatten 2012

FORVENTNINGER: Mange hadde store forventninger til nattens debatt mellom republikaneren Paul Ryan (t.v.), som er Mitt Romneys makker, og sittende visepresident Joe Biden (t.h.).

Foto: POOL / Reuters

Natt til fredag gikk den første og eneste debatten mellom demokratenes Biden og Paul Ryan, Mitt Romneys makker, av stabelen.

Debatten startet med utenrikspolitikk, og Republikanernes Paul Ryan kritiserte Obama-administrasjonen for å ikke ha vært harde nok i forbindelse med drapet på deres ambassadør i Libya.

Deretter dreide debatten over til skatt og arbeidsledighet, men begge blir kritisert for å ikke ha vært konkrete nok.

Ifølge en spørreundersøkelse CNN hadde rett etter debatten, stemte seerne uavgjort mellom de to kandidatene.

Sittende visepresident Biden hadde taktikken klar foran debatten:

– Har dere noen gang sett meg sette ut feller for noen? sa en glisende Biden til journalister da han torsdag landet i Danville i Kentucky, hvor debatten avholdes.

Trått for Obama

USAs president Barack Obama

TRENGER HJELP: President Barack Obama trenger drahjelp fra sin visepresident Joe Biden i natt.

Foto: Steve Helber / Ap

President Barack Obama hadde ingen god dag da han møtte utfordreren Romney i en direktesendt TV-debatt i forrige uke.

Ekspertkommentatorer og seere var enige: Romney stakk av med seieren. Obama har siden erkjent at han var for høflig.

En fersk meningsmåling gir Romney en ledelse på tre prosent over Obama, etter at den sittende presidenten lenge har ledet på de fleste målinger.

– Viktig å slå tilbake

I natt kan Biden rette opp noe av inntrykket, forklarer NRKs USA-korrespondent Anders Tvegård:

– Det er viktig for Biden å rydde opp etter Obama og slå tilbake, forklarer Tvegård.

USA-korrespondenten forklarer at visepresidentdebattene vanligvis har mindre interesse enn selve presidentdebattene. Færre ser dem på TV, og de gir ikke nødvendigvis utslag på meningsmålingene for presidentkandidatene.

– Det kan være annerledes i år, fordi Obama gjorde det såpass dårlig sist uke. Også republikanerne håper de kan ta en 2-0-seier i natt, men deres kandidat Paul Ryan er ikke vant til debattformatet, selv om han har klare meninger, sier Tvegård.

(Saken fortsetter under bildet)

Mitt Romney og Paul Ryan

OPPTUR: En fersk meningsmåling gir gode tall for republikanernes presidentkandidat Mitt Romney (t.v.) og hans visepresidentkandidat Paul Ryan (t.h.).

Foto: M. Spencer Green / Ap

Veteran med tabbepotensial

Dypt konservative Ryan har «bare» fartstid i kongressen siden 1999. Han er mest kjent som en spesialist på det amerikanske statsbudsjettet, og for forslag om store kutt i offentlige utgifter for å få kontroll på budsjettunderskuddet, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Til sammenligning tok 69 år gamle Biden fatt på sin første periode i det amerikanske senatet allerede i 1973. Han er en svært erfaren debattant, både i administrasjonen og overfor kritikere, og en person Obama rådfører seg med når han skal ta viktige avgjørelser.

All erfaring til tross: Biden er også kjent for å begå tabber og har en lang historie med verbale sleivspark.

Venter frontalangrep

Under visepresidentdebatten i valgkampen i 2008, mellom Biden og republikanske Sarah Palin, mente flere at Biden holdt noe tilbake for å ikke fremstå som en som angrep en kvinnelig motstander.

Det er ikke sannsynlig at Biden kjører en defensiv taktikk mot Paul Ryan. Selv forbereder Ryan seg tvert imot på et frontalangrep:

– Siden det gikk så dårlig i den forrige debatten, tror jeg virkelig at Joe vil angripe oss, har Ryan sagt denne uken, ifølge AP.

Det er satt av 90 minutter til debatten, som tar for seg i alt ni temaer. Meningsmålinger viser at det klart viktigste temaet for velgerne er USAs økonomi.

(Saken fortsetter under bildet)

Sarah Palin og Joe Biden i visepresidentdebatten i 2008

HOLDT TILBAKE: Under visepresidentdebatten i valgkampen i 2008, mellom Joe Biden (t.h.) og republikanske Sarah Palin (t.v.), mente flere at Biden holdt noe tilbake for å ikke fremstå som en som angrep en kvinnelig motstander. Det er ikke sannsynlig at Biden kjører en defensiv taktikk i debatten mot Paul Ryan.

Foto: DON EMMERT / AFP

– Sammenlignes med boksekamp

Debatten avholdes ved et lite college i Danville i Kentucky. Det er en stor begivenhet for småbyen, forklarer USA-korrespondent Tvegård.

– Byen er dekorert med politisk reklame og folk er på vei til parken med ulltepper for å se debatten på storskjerm om noen timer, sier Tvegård torsdag kveld.

– Det er store forventninger til at dette kan bli et fyrverkeri av en debatt. Noen sammenligner det med en boksekamp, forklarer Tvegård.

Nattens visepresidentdebatt kommer ikke til å avgjøre presidentvalget, skriver nyhetsbyrået AP. Men debatten vil trolig sette tonen for tirsdagens presidentdebatt mellom Romney og Obama i Hampstead i delstaten New York.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt