Hopp til innhold

– Uakseptabel begrensning at styrkene ikke kan dra i kamp

Frilansjournalist Kjetil Stormark kritiserer regjeringens krigsmodell i Irak og hevder at frykt for terror og tap av norske soldatliv har ført til at regjeringen har ilagt soldatene begrensninger. Høyre mener det blir feil å rette kritikken mot Norge.

Soldater Afghanistan

På oppdrag for å støtte det afghanske grensepolitiet med patruljeringer mandag 7. februar 2011 ble norske og afghanske soldater beskutt av opprørere. Ingen norske soldater ble alvorlig skadet i skuddvekslingene.

Foto: Forsvaret/PRT Meymanah / NTB scanpix

Torsdag sa regjeringen at de sender 120 soldater til Irak for å trene opp irakere som skal kjempe mot IS. I kjølvannet av dette skriver frilansjournalist Kjetil Stormark i Nettavisen lørdag at det er en uakseptabel begrensning at styrkene ikke kan dra ut i kamp.

Stormark mener regjeringen har ilagt norske soldater disse begrensningene på grunn av terrorfrykt og frykt for tap av norske soldaters liv.

– Det blir som å lære bort trafikkteori, og så sende eleven ut på veien uten kjørelærer som kan bremse eller gasse hvis det oppstår farlige situasjoner, sier Kjetil Stormark til NRK.

Han sier at hvis man ser på hvordan norske spesialstyrker har gjennomført et tilsvarende mentoreringsoppdrag i Kabul overfor deler av den afghanske sikkerhetsstyrken «Crisis response unit», så har nøkkelvirkemiddelet tidligere vært at norske styrker måtte være med i gjennomføringen av praktiske oppdrag.

– Stormark kritiserer hele operasjonskonseptet

Kjetil Stormark

Kjetil Stormark skrev et

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Sigbjørn Aanes (H), statssekretær ved statsministerens kontor sier Stormark kunne lest seg enda bedre opp. Han sier at både de amerikanske og tyske styrkene, samt flere koalisjonsland, skal gjennom det samme operasjonskonseptet i Irak.

– Dette blir isåfall ikke bare en kritikk mot Norge, men mot de amerikanske, tyske og de andre koalisjonslandenes operasjonskonsept. Hele operasjonskonseptet for Norge og andre land som stiller opp, handler om å trene i leir, mens irakiske styrker står for kampen mot IS, sier Aanes.

Ifølge regjeringen er militære virkemidler nødvendig for å hindre IS' fremmarsj. Samtidig understreket de under en pressekonferanse i går at norske soldater ikke skal bli med de irakiske soldatene ut i felt.

– Vi tar sikte på å delta ved et treningssenter i Erbil, samt med rådgivning og støtte til en irakisk sikkerhetsstyrke i Bagdad-området. Vi vil i begge tilfeller samarbeide tett med andre allierte bidragsytere og vil bidra til at landets egne styrker skal kunne håndtere en stadig voksende terrortrussel fra ISIL, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide på en pressekonferanse.

Viktig å vurdere alle sidene

Stormark sier at ifølge hans kilder har man internt i regjeringen vært bekymret for konsekvensene det kan ha for Norge ved en mulig innsats i Irak.

Sigbjørn Aanes mener det var viktig for regjeringen å vurdere alle sider ved å stille opp militært.

– Terrortrusselen er her i dag. Vi har ingen garantier for at ikke den øker i fremtiden, men vi mener det beste vi kan gjøre er å bekjempe IS sammen med andre land. Slik vi skal gjøre blant annet i Irak, sier Aanes.

– Det er viktig for at du skal lykkes med å veilede og bygge kapasitet, at soldatene kan være med ut på praktisk gjennomføring i felten, sier Stormark.

Norske styrker til Irak og Afghanistan

PRESSEKONFERANSE: Se Erna Solberg forklare hvorfor Norge sender over hundre soldater til Irak.

SISTE NYTT

Siste nytt