Hopp til innhold

– Tyskland hjalp USA å spionere på EU og Frankrike

BERLIN (NRK): Tysk etterretning hjalp i årevis USA med å spionere på den franske regjeringen og EU-kommisjonen i Brussel, skriver tyske medier.

Angela Merkel og Francois Hollande

Tysklands forbundskansler Angela Merkels kontor skal ha kjent til at BND overvåket Elysees-palasset og EU-kommisjonen på vegne av USAs etterretningsorganisasjon NSA.

Foto: PASCAL ROSSIGNOL / Reuters

Ifølge avisa Süddeutsche Zeitung skal det ha blitt drevet telefonavlytting av høytstående tjenestemenn i det franske utenriksdepartementet, presidentpalasset i Paris og EU-kommisjonen i Brussel fra en tysk lyttepost i Bad Aibling, sør for München.

Informasjon skal deretter ha blitt overført til til den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA etter en avtale inngått i 2002.

Süddeutsche Zeitung oppgir ikke når og hvor lenge spionasjen mot Frankrike og EU pågikk.

Bad Aibling er en tidligere amerikansk base som ble overført til tyskerne i 2004. NSA skal likevel ha beholdt et hemmelig kontor der, ifølge tidligere avsløringer i magasinet Der Spiegel.

Verken franske myndigheter eller EU-kommisjonen har så langt kommentert saken.

Industrispionasje

Dagens avsløring kommer kort tid etter en annen påstått spionavsløring.

Forrige torsdag skrev magasinet Der Spiegel at den tyske etterretningstjenesten i årevis har hjulpet NSA med å tappe europeiske selskaper for informasjon. Spionasjen skal blant annet ha vært rettet mot forsvarsindustrien og flyprodusenten Airbus.

Airbus på sin side sier til internettavisa Mediapart at de ikke vil kommentere ryktene.

Mandag skrev avisa Bild at statsminister Angela Merkels kontor allerede i 2008 skal ha kjent til tysk medvirkning til amerikansk industrispionasje i Europa. De hevder videre at tyske myndigheter ikke reagerte på dette, fordi de ikke ville stikke kjepper i hjulene for amerikanernes «kamp mot terrorisme».

Süddeutsche Zeitung skriver at slik industrispionasje, blant annet mot europeisk forsvarsindustri, bare har forekommet i enkelttilfeller, men at den politiske spionasjen mot Frankrike og EU er langt alvorligere

Guri Norstrøm rapporterer fra Berlin om overvåkningsskandalen

Video: Dette er en stor farse.

Gransking

Tyskland har nå nedsatt en kommisjon som skal granske påstandene og innenriksminister Thomas de Maizière skal forklare seg for dem i neste uke. de Maizière var sjef for kanslerkontoret til Angela Merkel fra 2005–2009. Det betyr at han også var ansvarlig for etterretningstjenesten.

I en redegjørelse til parlamentet 14. april, skrev Maizière at regjeringen ikke har kjent til noen økonomisk spionasje fra USA. Etter forrige ukes avsløringer i Der Spiegel skrev regjeringen i pressemelding at de undersøker om svaret fra 14. april fortsatt gjelder.

Venstrepartiet sier til Deutsche Welle at regjeringen nå må legge alle kortene på bordet.

– Hvis det stemmer at det har blitt spionert mot franske myndigheter, så trenger vi en snarlig forklaring. Har vi virkelig mistenkt franske myndigheter for spionasje? spør Venstrepartiets parlamentariske leder Gregor Gysi.

Lederen for partiet De Grønne, Anton Hofreiter, er enig.

– Enten har Merkels regjering mistet kontrollen over etterretningstjenesten eller så har regjeringen løyet om hva de har visst, sier han til avisa Rheinische Post.

Flaut

Dersom avsløringene stemmer er de svært pinlige for den tyske regjeringen som for to år siden reagerte med raseri på Edward Snowdens avsløringer av NSA-spionasje i Tyskland, blant annet mot statsminister Angela Merkels mobiltelefon.

SISTE NYTT

Siste nytt