NRK Meny
Normal

Elden: Tynt grunnlag for Vikernes-pågripelsen

Terrormistenkte Varg Vikernes' tidligere forsvarer, advokat John Christian Elden, mener grunnlaget for pågripelsen i Frankrike er tynt.

John Christian Elden

Elden mener det er viktig å ha is i magen med tanke på Vikernes-pågripelsen.

Foto: NTB Scanpix

Elden har ikke blitt kontaktet av sin tidligere klient i denne saken og presiserer at han kun kjenner saken fra mediene. Grunnlaget for pågripelsen virker tynt, mener han.

– Det er mindre enn hva Politiets sikkerhetstjeneste pleier å ha hver gang de arresterer islamister i Norge og løslater dem kort tid etterpå, sier Elden til Aftenposten.

Elden mener det er grunn til å ha is i magen når det gjelder denne saken.

– Hva som skjer i Frankrike vet jeg ikke, men det er grunn til å ha is i magen her selv om man ikke liker det han står for av meninger eller tidligere handlinger. Samtidig er det for samfunnet vårt naturlig at etteretningen følger med, sier Elden.

Ikke siktet enda

Terrormistenkte Varg Vikernes og hans utenlandske kone kan måtte sitte fire døgn i det lokale fengselet i Brive-la-Gaillarde før en eventuell siktelse utarbeides, skriver Dagbladet.

– Han er satt i varetekt på den nasjonale politistasjonen i byen Brive La Gaillarde, og kan bli sittende der i maksimalt fire dager til etter fransk lov, sier talskvinne for påtalemyndigheten i Paris, Agnes Thibault Lecuivre.

Lecuivre opplyser at Vikernes og kona blir løslatt dersom det ikke er grunnlag for siktelse. Skulle de derimot bli siktet, blir de overflyttet til Paris.

Tre omstendigheter

Elden viser til at pågripelsen ser ut til å være basert på tre omstendigheter: At Vikernes hadde kommet med ytterliggående meninger på sin egen blogg, at kona hadde kjøpt våpen, og at Vikernes var blant mottakerne av terrordømte Anders Behring Breiviks manifest.

På sin egen blogg har Vikernes blant annet hevdet at årsaken til togulykken utenfor Paris nylig skyldtes innvandrere, at Quisling og Hitler er guddommelige godheter, og at jødene Jesus og Leonard Cohen er parasitter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt