NRK Meny
Normal

– Tvilsomt at han vil begå terror

Bekjent av den drapsdømte norske høyreekstremisten Varg Vikernes mener det er tvilsomt at Vikernes vil begå terror. – Han har for mye å tape, sier Didrik Søderlind.

– Han har for mye å tape, sier Didrik Søderlind.

Søderlind, som er rådgiver ved Humanetisk Forbund, har intervjuet Varg Vikernes ved flere anledninger og har fulgt med på det høyreekstreme miljøet lenge. Søderlind har også studert bloggen til Vikernes.

Selv om Vikernes tar avstand fra ulovlige metoder på bloggen, mener Søderlind det er grunn til bekymring.

– Han er høyreekstrem. Jeg synes det er riktig å plassere ham i den nynazistiske leiren. Han er også en mann som har vist at han kan sette vold ut i handling. Mange snakker høyt på nettet, og Vikernes er en mann som kan vise at han kan sette handling bak ordene, sier Søderlind.

Didrik Søderlind

Didrik Søderlind tviler på at Varg Vikernes hadde planer om å utføre terrorhandlinger.

Foto: NRK

Likevel mener Søderlind at det er lite trolig at Vikernes vil gjennomføre noen terrorhandling. Han påpeker at Vikernes tidligere har tatt eksplisitt avstand fra terrormetoder, og mener den drapsdømte 40-åringen har for mye å tape til å begå terror.

– Det er veldig vanskelig å trekke bastante konklusjoner, men han har for mye å tape til at han kunne tenkes å gjennomføre en massakre. Han har en musikkarrierre, en gård, en familie. På den annen side er det aldri godt og si, mennesker av hans type kan være uforutsigbare, sier Søderlind.

Ikke definert de angivelige terrorplanene

Vikernes ble sammen med sin kone pågrepet i Frankrike tirsdag, mistenkt for å planlegge terrorvirksomhet. Men franske myndigheter har ennå ikke funnet noen konkrete terrorplaner.

Det var i 1994 at Varg Vikernes ble dømt for drap, etter at han knivstakk et bandmedlem med 23 knivstikk. Han ble også dømt for tre kirkebranner og en rekke tyverier.

I 2003 stakk han av fra soning og ranet til seg en bil. Det førte til en storstilt politiaksjon. Men i 2009 var han en fri mann, etter 16 års soning.

Ifølge Folkeregisteret meldte han i 2010 flytting til Frankrike, hvor han nå har operert under et nytt, fransk navn.

Vikernes er svært aktiv på internett, og skrev dette på bloggen sin for tre dager siden:

«Så lenge jeg kan huske har jeg vært det jeg liker å tenke som en romantiker. En klassisk romantiker, som drømmer om å utføre heltedåder».

– Blogginnlegg trigget pågripelse

Antiterrorpolitiet skal ha gått til aksjon blant annet på grunn av trusler han nylig framsatte å bloggen sin.

Ifølge kilder med nær kjennskap til etterforskningen, var det trusler i et blogginnlegg publisert for tre dager siden som til slutt overbeviste politiet om å gå til aksjon tirsdag morgen.

Opplysningene fra det franske nyhetsmagasinet Le Nouvel Observateur er foreløpig ikke bekreftet fra offisielt hold.

Varg Vikernes' to blogger

OVERVÅKET: Fransk antiterrorpoliti overvåket innleggene til 'Varg' Vikernes på disse to bloggene. Det bekrefter påtalemyndighetene overfor NRK.no.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt