– Tsunamien høyere enn flere øyer

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Tsunamien som er dannet etter jordskjelvet utenfor Japan, er høyere enn flere øyer i Stillehavet, ifølge Røde Kors.

Røde Kors-talsmann Paul Conneally opplyser til Reuters at organisasjonen er svært bekymret for utviklingslandene i Stillehavsregionen og i Asia, og at disse landene er svært sårbare for en slik potensiell katastrofe som de nå står overfor.

– Kan skylle rett over øyene

– Bølgen er for tiden høyere enn flere øyer, og kan komme til å skylle rett over dem, sier Conneally, som befinner seg i Genève.

– Og det er et scenarie ingen vil se, legger han til.

Jordskjelvet som rammet Japan midt på dagen lokal tid, er det kraftigste skjelvet på minst 140 år og hadde en styrke på 8,9. Enkelte steder i Japan har blitt truffet av ti meter høye tsunamibølger.

Hvilke øyer Conneally mener tsunamien er høyere enn, er ikke kjent. Det vites heller ikke om øyene som er lavere enn tsunamien er bebodde.

De amerikanske kontrollørene US Geolocial Survey har varslet at tsunamien kommer til å treffe så godt som alle land med kyst mot Stillehavet, og har laget en liste over tidspunktene bølgene vil begynne å treffe land.

En serie bølger

Blant landene som har slått tsunamialarm, er Russland, Taiwan, Filippinene, Indonesia, Papua Ny Guinea, Australia, New Zealand, Fiji, Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras, Chile, Ecuador, Colombia og Peru.

En tsunami er en serie av bølger, og den første er ikke nødvendigvis den største. Det er ikke mulig å forutsi hvor stor tsunamihøyden kan bli, og den varierer veldig på grunn av lokale forhold der den treffer land, ifølge USGS.

Tiden fra en tsunamibølge til den neste kan variere mellom fem minutter til en time, og trusselen kan vare i flere timer når flere bølger kommer på rekke. Først to timer etter siste bølge er det trygt å anta at trusselen er over.

Video Skader etter tsunamien i Japan

Klikk på bildet for å se skadene etter at tsunamien slo inn over Japan fredag formiddag.

SISTE NYTT

Siste nytt

Derek Chauvin funnet skyldig i drapet på George Floyd

Derek Chauvin funnet skyldig i drapet på George Floyd. Juryens 12 medlemmer fant politimannen skyldig i alle de tre anklagene han var tiltalt for.