Hopp til innhold

– Trump selger kampfly for milliarder til Qatar

Bare dager etter at president Donald Trump anklaget Qatar for å finansiere terror, skal USA ha solgt kampfly til landet for 12 milliarder dollar.

 Khalid bin Mohammed al-Attiyah og James Mattis

ENIGE: Forsvarsministrene Khalid bin Mohammed al-Attiyah og James Mattis skal ha undertegnet avtalen i Washington onsdag. Dette bildet er fra Mattis' besøk i Doha i april.

Foto: Jonathan Ernst / AFP

Onsdag skal USA og Qatar ha inngått en avtale om salg av 36 kampfly av typen F-15.

Avtalen ble undertegnet av forsvarsministrene, Khalid bin Mohammed al-Attiyah og James Mattis, i Washington. Ifølge nyhetsbyråene Reuters og AP skal den være verdt 12 milliarder dollar.

Laster Twitter-innhold

– Qatar og USA har styrket sitt militære samarbeid ved å kjempe side om side i mange år, i et forsøk på å utrydde terror og fremme en fremtid med verdighet og velstand, sier al-Attiyah i en uttalelse.

Anklager om terrorfinansiering

Bare få dager tidligere var president Donald Trump svært tydelig da han uttalte seg om landet.

– Qatar har historisk sett finansiert terrorisme på et svært høyt nivå. Tiden er moden for å få Qatar til å avslutte denne finansieringen og landets ekstremistideologi, uttalte Trump fredag.

Donald Trump

KRITISK: President Donald Trump har flere ganger uttalt seg kritisk om Qatar, som han hevder har finansiert terror «på høyt nivå».

Foto: Mandel Ngan / AFP

En kilde i qatarske myndigheter sier til nyhetsbyrået Reuters at avtalen «selvfølgelig» er et bevis på at amerikanerne støtter landet.

– Men det har vi aldri tvilt på. Våre militære er som brødre. USAs støtte til Qatar er godt fundamentert og lar seg ikke så lett påvirke av politiske endringer.

USAs største og viktigste militærbase i Midtøsten, huser 11.000 soldater og ligger i Qatar.

Tyrkisk støtte

Tidligere denne måneden antydet Trump at hans besøk til Saudi-Arabia har bidratt til isfronten mellom Qatar og en rekke arabiske land. Med Saudi-Arabia i spissen kuttet land som Bahrain, Egypt og De forente arabiske emirater i starten av juni alle diplomatiske bånd til Qatar.

Tyrkia, som har vist sin støtte til landet ved blant annet å tilby seg å sende matforsyninger, forsvarer nå kampflykjøpet.

– Akkurat som andre land som Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater, er det naturlig for Qatar å kjøpe fly eller deler som er nødvendige for egen sikkerhet, sier Tyrkias utenriksminister Mevlüt Çavusoglu, ifølge Reuters.

Allerede i november, mens Barack Obama var president, godkjente USA et mulig salg av opptil 72 kampfly av typen F-15QA til en verdi av 21,1 milliarder dollar.

SISTE NYTT

Siste nytt