– Trump planlegger å erklære Jerusalem som Israels hovedstad

Flere medier melder at USAs president Donald Trump planlegger å erklære Jerusalem som Israel hovedstad. Palestinske ledere advarer om alvorlige konsekvenser.

Jerusalem, Donald Trump

HOVEDSTAD: Trump skal ifølge amerikansk media sterkt vurdere å erklære Jerusalem som Israels hovedstad i en tale onsdag.

Foto: AFP/NTB Scanpix

Amerikanske aviser er nå fulle av spekulasjoner om president Donald Trump vil bryte med en langvarig amerikansk tradisjon og anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad.

Det kan skje i en tale onsdag, selv om det tas høyde for at han kan endre mening innen den tid.

Trump har vært under press fra høyresiden og evangeliske kristne og lovet i valgkampen at han ville gjøre det.

Ambassaden blir i Tel Aviv

Det er derimot sannsynlig at han ikke vedtar å flytte ambassaden dit, ifølge New York Times. Den ligger nå i Tel Aviv, som de aller fleste lands ambassader, inkludert den norske. Men som enhver president før ham siden 1995, må han være sjette måned undertegne en ordre om å beholde den der. Han har gjort det én gang, men en ny frist kommer mandag. Visepresident Mike Pence er en av dem som ønsker flytting.

FILES-US-ISRAEL-PALESTINIANS-CONFLICT-UN-DIPLOMACY-POLITICS

BETYDNINGSFULL: Den amerikanske ambassaden i Tel Aviv blir antakelig værende der i denne omgang.

Foto: JACK GUEZ / AFP

Med en slik dobbelt beslutning, anerkjenne, men ikke flytte, håper han å balansere nasjonalt politisk press og internasjonale forhold.

Tidligere har amerikansk politikk vært at en slik beslutning skal komme etter forhandlinger. Palestinerne ønsker den østlige delen av byen som Israel har okkupert siden 1967, som sin hovedstad.

Sterke reaksjoner

Palestinerne har reagert med forferdelse etter at spekulasjonene begynte å dukke opp.

– Det vil drepe fredsprosessen om USA anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad, sier talsmann Nabil Abu Rudeina ifølge nyhetsbyrået AFP, mens president Mahmoud

Begravelse på Vestbredden

BEGRAVELSE: Det er allerede spent på den okkuperte Vestbredden etter at en israelsk nybygger drepte en palestiner torsdag.

Foto: Abbas Momani / AFP

Abbas har oppfordret Egypts president Abdel Fattah al-Sissi og Tyrkias president Tayip Erdogan om å få Trump til å endre mening.

Islamistgruppen Hamas oppfordrer til en ny intifada om det skjer.

Den arabiske liga advarer på sin side om «alvorlige risiko for stabiliteten i Midtøsten og resten av verden».

USA og Donald Trump har håpet å få i gang en fredsprosess og en endelig avtale, noe ingen amerikansk president har klart tidligere.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt