Hopp til innhold

– Trump manglet tillit til Flynn

– Sikkerhetsrådgiver Michael Flynn villedet visepresidenten og tilliten forvitret, sier Trumps pressesekretær.

Sean Spicer

FLEIPET MED PRESSEN: – Happy Valentine. Jeg kan føle kjærligheten i rommet, sa pressesekretær Sean Spicer da han møtte pressen, som han har fått et anstrengt forhold til.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Mangel på tillit til sikkerhetsrådgiver Michael Flynn førte til at president Donald Trump ba ham gå av. Det fortalte pressetalsmann i Det hvite hus, Sean Spicer på pressebrifingen i dag.

Michael Flynn

GIKK AV: USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn gikk av natt til tirsdag norsk tid.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez / AFP

– Dette handler ikke om noe lovbrudd, men mangel på tillit, sa Spicer.

Det var presidenten selv som ba Flynn fratre stillingen.

– Presidenten var veldig bekymret over at general Flynn hadde villedet visepresident Mike Pence og andre. Tilliten mellom Flynn og Trump var i ferd med å forvitre, og det var det som gjorde at Trump ba Flynn om å gå av, forklarte Spicer.

Flynn gikk av

Natt til tirsdag norsk tid kom nyheten om at USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Michael Flynn går av. Flynn skal ha løyet for visepresidenten om samtaler han har hatt med Russlands ambassadør. Flynn har inntil nylig benektet at han diskuterte amerikanske sanksjoner med ambassadøren.

Michael Flynn kom under økende press etter at det ble kjent at han skal ha diskutert sanksjonene mot Russland med den russiske ambassadøren i Washington 29. desember i fjor, samme dag som president Barack Obama innførte dem.

I sitt oppsigelsesbrev skriver Flynn at han hadde flere samtaler med ambassadøren før den nye presidentadministrasjonen ble innsatt.

Donald Trump, Michael Flynn og Reince Priebus

NÆRE MEDARBEIDERE: Donald Trump, Michael Flynn og Reince Priebus i et møte med media i Palm Beach, Florida, 21.desember 2016.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

Brukte 18 dager på avgjørelsen

På pressekonferansen bekreftet Spicer at Det hvite hus ble orientert om samtalen 26. januar.

Spicer fikk spørsmål om hvorfor det tok nesten tre uker før Flynn måtte gå av etter en så alvorlig sak.

Spicer gjentok at de først undersøkte om det var skjedd noe lovbrudd, og at det neste spørsmålet dreide seg om tillit. Men hvorfor det måtte ta nesten tre uker, forble ubesvart.

Spicer sa på den samme pressekonferansen at den juridiske rådgiveren i Det hvite hus raskt konkluderte med at Flynn ikke hadde gjort noe ulovlig.

Korrespondent Gro Holm forklarer hva som har skjedd. USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, går av etter å ha løyet for visepresidenten om samtaler han har hatt med Russlands ambassadør. Flynn har inntil nylig benektet at han diskuterte amerikanske sanksjoner med ambassadøren.

MÅTTE GÅ AV: NRKs korrespondent Gro Holm forklarer Michael Flynn-skandalen.

– En del av jobben

På gjentatte spørsmål fra pressen svarte Spicer at det ikke var noen ulovlig handling av Flynn.

– Det var en del av jobben hans å snakke med slike personer om slike temaer. Det dette handler om er tillit, sa Spicer.

Spicer ble spurt av en journalist om Trump hadde instruert Flynn til å snakke om sanksjoner med den russiske ambassadøren.

– Nei, absolutt ikke, sa Spicer.

Vil granske Russland-forbindelser

Flere ledende republikanske senatorer tar til orde for å etterforske eventuelle forbindelser mellom president Donald Trump og Russland, melder CNN.

De mener blant annet at den avgåtte sikkerhetsrådgiveren Michael Flynn må vitne i saken.

Spicer ble spurt om hvordan Trump stiller seg til en slik gransking.

– Vi skal gjøre det loven krever av oss, svarte Spicer.

NRK publiserte i en tidligere versjon ved en feil en tweet fra en konto med Michael Flynns navn, men har senere fjernet denne. NRK beklager dette.

SISTE NYTT

Siste nytt