Hopp til innhold

– Trump gjør verden til et farligere sted

Donald Trump bidrar til å gjøre verden til et farligere sted ved å forsvare høyreekstremistene som demonstrerte i Charlottesville, mener norske eksperter.

March Against Hate Held In Philadelphia In Wake Of Charlottesville

Trump har fått massiv kritikk etter at han la skylden på «begge sider» for volden i Charlottesville.

Foto: Jessica Kourkounis / AFP

David Duke

David Duke grunnla en avdeling av Ku-Klux-Klan i Louisiana i USA. Han deltok også på demonstrasjonen i Charlottesville.

Foto: Shaban Athuman / AP

– Det er skremmende å se at Donald Trump gir legitimitet til ytterliggående høyreekstreme miljøene i USA, sier Kjetil Stormark.

Han leder fagnettverket Hate Speech International, som kartlegger og følger med på aktiviteten til hatgrupper.

Stormark peker på at Trump har blant annet blitt takket av den tidligere KKK-lederen David Duke for å ha gitt dem «moralsk støtte» i kjølvannet av demonstrasjonen.

Negativ spiral

– Trump bidrar til å gjøre høyreekstreme farligere, ikke bare i USA, men også i Europa. De som har slike sympatier i andre land vil bli inspirert av det som skjer i USA, mener Stormark.

Han tror Trumps handlinger kan føre til økt rekruttering til de ekstreme bevegelsene på både høyre og venstresiden.

– Det kan provosere frem en negativ spiral der de ulike ekstremistmiljøene vil provosere hverandre. Det er urovekkende at USAs president skaper splittelse og hat, istedenfor å være en samlende figur, sier Stormark.

Laster Twitter-innhold

Trump under PK om volden i Virginia

Etter mye kritikk gikk Trump i går ut og kritiserte nazistene og rasistene. På en pressekonferanse i kveld sa han at også motdemonstrantene var voldelige.

Trumps dilemma

– De høyreekstreme miljøene har fått vind i seilene, fordi de har fått en mann i Det hvite hus som de føler er sin president. Det har gitt dem mer selvtillit enn tidligere, sier Tore Bjørgo, professor ved Politihøgskolen.

Bjørgo mener at Trump har et dilemma.

– Tar han avstand fra de høyreekstreme, mister han en god del av hans kjernetilhengere. Men velger han å ikke ta avstand, vil han skyve unna moderate og selv de ultrakonservative republikanerne som ikke ønsker å assosiere seg med denne rasistiske bevegelsen, sier Bjørgo.

Drept av høyreekstremist

Flere tusen høyreekstremister demonstrerte i den amerikanske byen Charlottesville 12. august. 32 år gamle Heather Heyer ble drept da en høyreekstremist kjørte en bil inn folkemengden med motdemonstrantene.

President Trump fordømte først volden to dager etter fordi han «ikke visste nok om situasjonen».

Men dagen etter fikk han massiv kritikk fordi han sa at begge sider i konflikten må ta sin del av skylden for det som skjedde i Charlottesville.

SISTE NYTT

Siste nytt