NRK Meny
Normal

– Tror Joshua French blir frikjent

KINSHASA (NRK.no): - Jeg tror dommeren hører på fornuft og er optimistisk, jeg tror Joshua French blir frikjent. Det sier Marie-André Mwila, den kongolesiske forsvarsadvokaten til nordmannen som er tiltalt for drap. I morgen faller dommen i Kinshasa.

Marie-Andre Mwila

Marie-André Mwila, den kongolesiske forsvarsadvokaten til Joshua French.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Joshua French og forsvarer Marie André Mwila Kayembe

Joshua French og forsvarer Marie-André Mwila.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Godt oppe i etasjene i et bygg som fungerte som medisinsk lager den gangen landet var en belgisk koloni, finner vi Marie-André Mwila.

Han tar smilende imot NRK denne ettermiddagen. I morgen blir det klart om han og kollegaen Hans Marius Graasvold har nådd målet.

Mwila håper og tror at han har lyktes i å overbevise domstolen om at French ikke kan være skyldig i Tjostolv Molands død.

– Jeg har tillit til domstolen og tror dommerne har hørt på meg, jeg tror han blir frikjent, sier Mwila.

I timevis har han stått ved siden av klienten sin og sist tirsdag var den Marie-André Mwilas tur til å fortelle den militære dostolen i Kinshasa hvorfor han mener French er uskyldig.

I morgen faller altså dommen, da blir det klart om det er den rolige Mwila eller den langt mer høylytte Katende Nkulu som har nådd frem med sine argumenter.

Og forsvarsadvokaten tror det skal gå riktig vei.

– Jeg tror dommeren har innsett at det ikke har skjedd noe lovbrudd her, sier han.

Bekymret for helsa

Samtidig er han bekymret over at helsa til French blir stadig dårligere. Før rettssaken kom ordentlig i gang, var sykdom hos French en av grunnene til at den ble utsatt.

Joshua French

Joshua French i retten i Kinshasa.

Foto: John Bompengo / NTB scanpix

Han har også flere ganger fått lov til å sitte i rettssalen, i stedet for å stå, slik det vanligvis er krav om i en militær domstol i Kongo.

Under forsvarerens prosedyre løp French ut av salen for å kaste opp, og formen har ikke blitt bedre de siste dagene.

– Jeg er bekymret for ham. Han er urolig og sover ikke nok. Jeg er bekymret for at han skal bli enda dårligere.

Advokaten forteller at han har fått en kongolesisk lege til å observere den tiltalte, men at det er tungt for French nå som han er den eneste norske fangen i fengselet, blant annet fordi han ikke snakker det lokale språket.

Han tror likevel French vil være i stand til å møte opp til domsavsigelsen.

– Han er nødt til å være der, han har ikke noe valg. Vi kan be om at han får sitte, slik vi har gjort før. Uansett kommer det ikke til å vare så lenge. Det er bare beslutningen som skal leses opp, sier Marie-André Mwila.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt