– Trodde ingen skulle se filmen

En av skuespillerne i filmen «Innocence of Muslims» mener hun ble forrådt av regissøren, og sier hun trodde filmen skulle være en actionfilm med ørkentema.

Protester i Jakarta, Indonesia

Protestene fortsetter i store deler av verden. Her fra den indonesiske hovedstaden Jakarta mandag.

Foto: Dita Alangkara / Ap

Protester i Tunisia

Protester mot filmen i Tunisia.

Foto: KHALIL / Afp

Filmen ble stort sett ignorert i USA da traileren ble lagt ut på nettstedet Youtube i juli, men er nå grunnen til voldsomme protester i store deler av verden.

Les: Hundrevis i nye Muhammed-protester i Afghanistan
Les: Hizbollah ber muslimer protestere i gatene mandag

Grunnen er at filmen fremstiller profeten Muhammed som en nådeløs drapsmann og barnehishandler, og flere av skuespillerne i filmen har tatt avstand fra det endelige produktet.

Lily Dionne, som var helt fersk i Hollywood da hun fikk en rolle i filmen, sier til CNN at hun møtte opp på audition etter å ha sett en annonse for en film med tittelen «Desert Warrior».

I annonsen blir filmen beskrevet som et historisk arabisk ørkeneventyr, der hovedpersonen het George.

– Vi lurte på hva som var poenget med det. De sa hele tiden George, og vi spurte: «Dette er Midtøsten for 2000 år siden. Hvem er George?» sier Dionne.

– Han lurte alle

Ifølge Dionne var det aldri snakk om politikk eller religion under innspillingen.

Etterpå ble skuespillerne imidlertid kalt inn for å lese inn deler av dialogen på nytt.

– De hentet inn skuespillerne og fikk dem til å si spesifikke ord, som «Muhammed». Det var helt isolert, og ikke i noen sammenheng, sier hun.

Da filmen var ferdig, var det ikke noe ørkeneventyr om en kriger ved navn George, men en antiislamsk film om Muhammed.

– Han visste hva han gjorde, og lurte oss alle. Jeg skalv da jeg fikk vite om det. Jeg hadde ingen anelse, dette var en film jeg ikke trodde noen ville se, sier hun.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Føler seg utnyttet

En av de andre skuespillerne, Cindy Garcia, hevder hun har snakket med produsenten etter at demonstrasjonene begynte.

– Han sa han skrev manuskriptet fordi han vil at muslimene skal slutte å drepe. Jeg hadde ingen anelse om hvorfor han gjorde alt dette, sier hun.

De 79 skuespillerne og filmarbeiderne som var involvert har kommet med en felles uttalelse, der de skriver at de er «sjokkerte over de drastiske omskrivningene av manuskriptet» og alle løgnene de ble servert.

Les: Visste ikke at filmen skulle handle om Muhammed
Les: YouTube nekter å fjerne Muhammed-video

«Vi er ekstremt opprørte og føler at produsenten har utnyttet oss. Vi er dypt bedrøvet over alle tragediene som har inntruffet,» heter det videre.

nakoula

Nakoula Basseley Nakoula på vei til avhør.

Foto: Reuters

Ute på prøve

Skuespillerne kjente regissøren som Sam Bacile, en israelsk-amerikansk eiendomsutvikler fra California. Det ble imidlertid tilbakevist av israelske myndigheter.

– Denne mannen er helt anonym. Ingen kan bekrefte at han har israelsk statsborgerskap, og selv om han hadde hatt det, er vi ikke involvert, sier Yigal Palmor i Israels utenriksdepartement.

Mannens navn har vist seg å være Nakoula Basseley Nakoula, en koptisk kristen egypter. Han er tidligere dømt for svindel, og ifølge rettsdokumenter har han brukt minst 17 falske navn.

Nakoula var i avhør i helga, og retten skal nå vurdere om han har brutt betingelsene for prøveløslatelsen sin.

Les: Filmskaparen angrar ingenting
Les: – Laget filmen for å provosere

– Et primitivt angrep

Jan Egeland

Jan Egeland.

Foto: NRK

Jan Egeland i Human Rights Watch Europa sier til NRK at de voldsomme reaksjonene skyldes at filmen er en grov krenkelse.

– Man reagerer slik på den fordi det er et primitivt angrep på det som muslimer og islam ser på som det viktigste av alt, nemlig profetens ære, sier Egeland.

Filmen ble laget for å provosere, men omfanget har vært enormt.

– Det er lettere å gjøre disse tingene enn noensinne. En hvilken som helst obskur, halvkriminell mann kan sitte et eller annet sted i Vesten og sende ut noe på et Internett som ikke er sensurert, som så igjen får enorme konsekvenser i en helt annen del av verden, som faktisk går opp i flammer, sier Egeland.

Filmen er nå blokkert i flere land, og mange av dem som nå protesterer har ikke sett den.

Likevel lar de seg provosere, ettersom islam forbyr enhver billedlig fremstilling av Muhammed.

– De har bare fått beskjed om at det er et angrep på profeten, og at det nok en gang kommer fra Vesten, som provoserer dem så ofte. Så går de til angrep på mennesker som ikke har noe med dette å gjøre, og plutselig må presidenter forholde seg til dette, sier Egeland.

Les også: Egypts statsminister: – Demonstranter fikk betalt
Ytring: Ferdigkrenket

SISTE NYTT

Siste nytt