– Et slag i Tripoli vil bli «mission impossible» for Nato

– Blir det et stort slag i Tripoli, vil det være en veldig uoversiktelig situasjon og garantert til stor fare for sivile. Uansett hva Nato gjør, vil det gå med sivile liv, sier major og jurist ved Forsvarets høyskole, Lars Morten Bjørkholt.

Tripoli

- Et slag i Tripoli vil innebære tap av sivile liv uansett hva Nato gjør, sier major Lars Morten Bjørkholt. Dette bildet er tatt på en tur i Tripoli som libyske myndigheter arrangerte i juni.

Foto: IMED LAMLOUM / Afp

Natos mandat fra FN er å beskytte sivilbefolkningen i Libya. Skulle det blir en bykrig i Tripoli, vil dette være en nærmest umulig oppgave for Nato - valget står da mellom to onder.

– Lar Nato være å gjøre noe, vil sivile bli drept. Men det er vanskelig å gripe inn fra lufta for å hindre sivile tap. Skal Nato ta ut mål i Tripoli, vil også da sivile liv gå tapt. I Tripoli vet vi at man forsettlig blander personell og militært utstyr med befolkningen ene og alene for å hindre Nato i å angripe, sier Bjørkholt til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sivile i Tripoli

Sivile libyere bader på en strand ved Tripoli. En bykrig i Tripoli vil utgjøre en svært stor fare for dem.

Foto: Tara Todras-Whitehill / Ap

– Umulig å ha oversikt

– Dessuten vil det være helt umulig å ha oversikt over hvem som er hva i gatene i Tripoli. Opprørerne opptrer stort sett i sivil, og det gjør ofte også Gaddafi-styrkene for å unngå å bli tatt ut av Nato-styrkene. Det vil bli en uoversiktelig situasjon, og med de midlene som en tilgjengelige for Nato - flystyrker og noen få helikoptre - vil det ikke være lett å utføre oppdraget.

Bjørkholt understreker at det ikke skal være en felles operasjon mellom opprørerne og Nato.

– Natos mandat er å beskytte sivile, uansett hvem de skulle måtte beskyttes fra, opprørerne eller Gaddafis styrker.

Kuttet forsyningslinjer

Lars Morten Bjørkholt

Major Lars Morten Bjørkholt sier at Nato blir stilt i en vrien situasjon dersom det blir store kamper i Tripoli.

Foto: Forsvaret

Eksperter spår at krigen i Libya er inne i en avgjørende fase. Årsaken er at opprørerne påstår at de har kontroll over den strategisk viktige byen Zawiyah, 50 kilometer vest for hovedstaden Tripoli, og at de har kuttet forsyningslinjer til hovedstaden.

– Hva betyr dette for krigføringen fremover?

– Det betyr at de av Gaddafis styrker som fremdeles befinner seg i Tripoli, har mindre mulighet for etterforsyning, både av drivstoff og den slags logistikk, samt av våpen og ammunisjon. De blir veldig isolert hvis det viser seg at samtlige større innfartsårer til Tripoli er avstengt, sier Bjørkholt.

Etter harde kamper i morges, kom det i formiddag meldinger om at opprørerne hadde tatt kontroll over oljeraffineriet i Zawiyah. Dermed har de strammet sitt grep om hovedstaden og gjort forsyningslinjene stadig vanskeligere.

Zawiyah og byens oljeinstallasjoner er viktige om opprørerne skal ha håp om å nedkjempe Gaddafis styrker og nærme seg hovedstaden Tripoli.

Lederen for de libyske opprørernes overgangsråd Mustafa Abdel Jalil, tidligere justisminister i Muammar al-Gaddafis regjering, sier ifølge nyhetsbyrået AFP at han frykter et blodbad i Tripoli dersom Gaddafi fortsatt nekter å gå av.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Opprørere i Zawiyah i Libya

Opprørere har tatt kontroll over den viktige byen Zawiyah.

Foto: Giulio Petrocco / Ap

– Ikke viktig for opprørerne med slag i Tripoli

Lars Morten Bjørkholt er imidlertid ikke så sikker på at det faktisk blir et stort slag i den libyske hovedstaden.

– Situasjonen på bakken sier at det ikke har vært et poeng for opprørerne å møte Gaddafis styrker i Tripoli. Da kunne de ha gjort det allerede. Opprørerne har tatt kontroll over strategiske byer i Libya og stengt innfartsårer og forsyningskanaler til regimets styrker. Det i seg selv vil føre til et ytterligere press på Gaddafis styrker og svekke deres kampkraft.

SISTE NYTT

Siste nytt