– Jeg trenger mer tid

Barack Obama bad velgerne gi ham mer tid til å løse USAs økonomiske problemer. Og i et misfornøyd USA er det godt å ha en drept Osama bin Laden på lur.

US - VOTE - 2012 - DEMOCRATIC CONVENTION 151132414

Barack Obama mener amerikanerne står foran et valg med de tydeligste alternativene på en generasjon.

Foto: ROBYN BECK / Afp

Forskjellen fra fire år tilbake var stor. Ord som «håp» og «forandring» var tonet ned, nå var det «realisme» og «hardt arbeid».

– Jeg sa aldri det ville bli enkelt, og det vil jeg heller ikke love nå.

– Dere valgte meg ikke til å si det dere ønsket å høre. Dere valgte meg til å fortelle dere sannheten. Og sannheten er at det vil ta mer enn noen få år å løse utfordringene som har bygget seg opp gjennom flere tiår.

– Men jeg vet også at vi kan klare det, våre problemer kan løses, sa Barack Obama da han som sistemann ut på Demokratenes landsmøte holdt sin tale i natt.

Testen for talen

Historien viser at det er vanskelig for amerikanske presidenter å bli gjenvalgt når den nasjonale økonomien går dårlig og arbeidsledigheten er høy. Obama er da også den minst populære presidenten i moderne tid som søker gjenvalg, ifølge meningsmålinger.

Den amerikanske økonomien sliter fortsatt med å ta seg opp igjen etter kollapsen i 2008. Og i ettermiddag kommer den ubehagelige testen for presidenten.

Arbeidsledighetstallene for august og oversikt over hvor mange nye jobber som er skapt.

Går tallene i positiv retning, vil de forsterke presidentens budskap om at politikken virker – om enn sakte med sikkert. Holder tallene seg uendret og eller går i feil retning, får Obama en tøffere utfordring mot 6. november.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Michelle Obama

Obama ble introdusert av kona Michelle før han begynte sin tale på Demokratenes landsmøte.

Foto: JESSICA RINALDI / Reuters

– Det mest avgjørende valget på generasjoner

Obama, godt hjulpet av ekspresident Bill Clinton i går, understreket at landets problematiske økonomi har bygget seg opp over tiår og at den ikke kan fikses i en håndvending.

Men Obama hadde ikke vært Obama hvis han ikke på sin egenartede måte løftet problemstillinger opp til store poetiske høyder.

– Valget du tar, i det du velger stemmeseddel, er det viktigste på generasjoner, sa Obama med ettertrykk.

– De nærmeste årene vil det bli tatt avgjørelser som vil påvirke livene deres – og livene til deres barn – for tiår fremover. Avgjørelser om jobber, skatter og gjeld, energi og utdanning, kriger og fred.

– Det er et valg mellom to ulike veier for Amerika.

Presidenten mener situasjonen i dag krever den samme dristige eksperimenteringen som president Franklin Roosevelt sto for under den store depresjonen på 1930-tallet. Den nåværende krisen er da også den største siden depresjonen.

– Motstanderens oppskrift er den samme som de har hatt i 30 år: Få overskudd på statsbudsjettet? Prøv en skattelettelse. Statsgjelden for høy? Prøv en ny skattelettelse. Er det en forkjølelse på vei? Prøv to skattelettelser, fjern noen reguleringer og ring oss i morgen tidlig hvis du ikke er bedre, sa presidenten – til stor lykke for tilhørerne.

Helt konkret lover Obama å skape 1 million nye arbeidsplasser i industrien innen 2016 og 600.000 nye jobber knyttet til utvinning av naturgass. Samt 100.000 nye lærere og forskere. Det er milevis unna løftet Mitt Romney kom med i sin tale i forrige uke, 12 millioner nye arbeidsplasser. Og milevis unna hans egne løfter fra 2008.

Presidenten la stor vekt på utdannelse er den nødvendige veien fremover, både for USA og den enkelte amerikanske borger. Derfor skal det settes inn krafttak for å heve nivået på den tidligere skolegangen, gi studenter bedre muligheter til studielån og få flere lærere inn i skolen.

Spør Osama bin Laden om han har det bedre enn for fire år siden.

John Kerry på Demokratenes landsmøte

Demokratene forsøker å hamre inn budskapet om at situasjonen hadde vært enda verre hvis ikke Demokratene og Obama hadde overtatt makten for fire år siden.

– Obama reddet USA da landet sto på randen av en ny økonomisk depresjon, sa visepresident Joe Biden i sin tale og viste til de store statlige stimulanspakkene som duoen Mitt Romney og Raul Ryan er uenige i, men som andre republikanere støttet.

Biden, kjent for et sjeldent håndlag med å overtale politikerkolleger i Kongressen, er tildelt rollen som angriper og gikk inn for oppgaven like iherdig som han listet opp presidentens politiske seire og egenskaper.

Artikkelen fortsetter under videoen.

barack Obama på Demokratenes landsmøte i Nord-Carolina

- Veien fremover er ikke den letteste, men den bygger et godt og moderne økonomisk grunnlag for de neste tiårene, sa president Obama i sin tale.

– Spør Osama

Men på grunn av den økonomiske krisen har Demokratene problemer med å svare uanstrengt på spørsmålet: Har amerikanerne fått det bedre i løpet av de fire årene Obama har vært president?

Tidligere presidentkandidat og formann i Senatets mektige utenrikskomite John Kerry lagde sin egen vri da han minnet om en av Obamas største seire:

– Spør Osama bin Laden om han har det bedre enn for fire år siden, sa Kerry til stor jubel fra salen.

– Osama bin Laden er død, General Motors lever, tilføyde visepresident Biden, som sammen med Kerry regnes som landets mest erfarne utenrikspolitikere.

Også presidenten nevnte militæroperasjonen som kostet bin Laden livet i sin tale.

– For fire år siden lovet jeg å flytte fokus på terroristene som faktisk angrep oss 11. september. Det har vi gjort, sa Obama.

Han konstaterte at Al Qaida er i ferd med bli nedkjempet og at bin Laden er død. Og kunne «i seierens stund» ikke dy seg for å sparke mot sin republikanske konkurrent, som har mest erfaring som forretningsmann.

– Ønsker vi tilbake en utenrikspolitikk som koster USA dyrt? spurte han retorisk, før han slo til mot sin motstander:

– Du kaller ikke Russland USAs fiende nummer 1, Russland og ikke Al Qaida, hvis du ikke henger igjen i den kalde krigen. Og du kan ikke forhandle med Beijing, hvis du ikke klarer å besøke OL uten å fornærme vår nærmeste allierte, sa Obama og smilte stort.

Barack Obama med Michelle, Sasha og Malia

Et amerikansk landsmøte er ikke et landsmøte uten familien på scenen. Presidenten fikk sin kone Michelle og Sasha og Malia på scenen etter talen.

Foto: ALEX WONG / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt