NRK Meny
Normal

– Tør ikke ta imot prispengene

MOSKVA (NRK): – Prisen er viktig for oss, men tar vi imot prispengene skaper det problemer for oss, sier Raftoprisvinner Pavel Tsjikov til NRK.

Pavel Chikov i Agora

Pavel Tsjikov er leder for den russiske menneskerettsorganisasjonen AGORA, som i dag fikk årets Raftopris.

Foto: Den norske helsingsforskomité

NRK var først ute med å gratulere Raftoprisvinner Pavel Tsjikov, som fikk den hyggelige nyheten hjemme i Kazan, i republikken Tatarstan midt i Russland.

– Dette er veldig viktig for oss. Det gir oss internasjonal oppmerksomhet og det styrker vår sak også overfor russiske myndigheter, sier 36 år gamle Tsjikov.

Han leder den føderale sammenslutningen Agora, der 35 jurister som jobber over hele Russland er med. Agora står også bak nyhetsbyrået openinform.ru som rapporterer om menneskerettighetsbrudd i Russland.

– Kan ikke ta i mot pengene

Han forteller at organisasjonen de siste årene har vært involvert i en rekke viktige saker som har med menneskerettigheter og demokrati å gjøre.

For noen uker siden kunne de notere en viktig seier da organisasjonen Golos – «Stemme», som jobber med valgovervåking, ble strøket av listet over organisasjoner som defineres som «utenlandske agenter».

agora

HJELPER DEMONSTRANTER: NRK besøkte Agoras kontor i Moskva desember 2011. Vsevolod Chernuzub (25) oppsøkte organisasjonen Agora for juridisk hjelp etter å ha blitt fengslet under demonstrasjon. – Jeg ble behandlet som en kriminell, sa han til NRK da, her sammen med konsulent Ilnir Shjrapov.

Foto: Evegenia Vorobyeva / NRK

Golos havnet på listen blant annet fordi de mottok en større pengesum for en pris de fikk av den norske Helsingforskomiteen. Den pengesummen Golos betalte i straff for å ikke ville registrere seg som utenlandsk agent, er nå det russiske utenriksdepartementet dømt til å betale tilbake.

– Det var en av våre advokater som førte den saken, og det viser hvor viktig arbeidet vårt er, sier Pavel Tsjikov til NRK.

Han legger samtidig til at det blir umulig for Agora å ta i mot prissummen på 20000 amerikanske dollar av frykt for at det kan bli brukt mot organisasjonen.

Agora er allerede havnet på listen over «Utenlandske agenter», men jobber nå med å få omgjort den beslutningen, på samme måte som GOLOS nå altså har klart.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt