Syriske styrker slår ned på kritiske røster

Syriske sikkerhetsstyrker har igjen gått til aksjon mot sivilbefolkningen i et forsøk på å begrense omfanget av demonstrasjonene mot regimet, ifølge aktivister.

Syria Protest

Demonstranter vifter med det syriske flagget og roper slagord mot president Assad i Bucuresti i Romania tidligere denne måneden. Det er svært vanskelig for internasjonal presse å komme seg inn i Syria.

Foto: Octav Ganea / Ap

Opprøret i Syria fortsetter, og uroligheter i forbindelse med fredagsbønnen har vært regelen snarere enn unntaket de siste månedene.

Minst 12 sivile er drept i angrep og aksjoner gjennomført i forkant av fredagsbønnen og under de påfølgende demonstrasjonene, opplyser aktivister til nyhetsbyrået Reuters.

Flesteparten av drapene skal ha skjedd på landsbygda i områder rundt byen Hama og i Jabal al-Zawiya-området nær grensa til Tyrkia. Begge områder har vært utsatt for omfattende militæroperasjoner siden forrige uke.

– De aksjonerte mot Hilfaya klokka 6.30. Det kom busser og lastebiler med soldater og sikkerhetspoliti som var væpnet med maskingevær, sier en ikke navngitt aktivist til Reuters.

– De var der i to timer og skjøt vilkårlig rundt seg for å skremme innbyggerne. Blant de seks drepte var det to søskenbarn fra al-Jammal-familien som var på vei til Hilfaya fra nabolandsbyen Taybeh, forteller aktivisten.

Aksjonen skal ha vært et forsøk på å stanse regimekritiske demonstrasjoner etter fredagsbønnen.

Større offensiv

Syriske styrker startet en større offensiv mot områder omkring Hama i forrige uke.

Torsdag var det seks måneder siden opprøret mot Bashar al-Assad startet 15. mars. Fredag var det igjen varslet nye demonstrasjoner mot Assad og hans regime.

Ifølge FN har mer enn 2.600 personer på begge sider blitt drept etter at opprøret startet.

Demonstranter ble også drept i utkanten av Damaskus fredag, deriblant en 12 år gammel gutt, og i byen Homs nord for hovedstaden, ifølge syriske aktivister.

– Mer bestemte enn noen gang

Det virker foreløpig ikke som demonstrantene lar seg skremme av innsatsen til det syriske regimet. På en Facebook-side som heter «The Syrian Revolution 2011», en viktig side for organiseringen av demonstrantene, skrives det:

– Vi har blitt massakrert og vi er bestemte enn noen gang. Vi har blitt kastet i fengsel og vi er mer bestemte enn noen gang.

– Revolusjonen stormer framover, og vil ikke stoppe før regimet er styrtet, skriver demonstrantene på Facebook.

SISTE NYTT

Siste nytt