Spansk avis: – Ferdskriveren viste at toget kjørte i 190 km/t

Den spanske avisa La Voz de Galicia skriver torsdag kveld at ferdskriveren bekrefter at toget kjørte i 190 kilometer i timen før det sporet av.

Spania overvåkningsbilder

Overvåkningsbilder av togulykken. Kraften i kollisjonen var så stor at en av de midterste vognene ble liggende oppå vogna foran.

Foto: - / Afp

80 personer er så langt bekreftet omkommet etter den alvorlige togulykken utenfor Santiago de Compostela onsdag kveld.

Foreløpige analyser av overvåkningsbildene som viser ulykken, samt uttalelser den ene togføreren skal ha kommet med til personell på stasjonen, tyder på at toget kjørte langt fortere enn 80 kilometer i timen. Dette var fartsgrensen på stedet der det sporet av.

Torsdag kveld skriver den spanske avisa La Voz de Galicia at undersøkelser av togets ferdskriver, den såkalte «svarte boksen», viser at toget faktisk holdt en hastighet på 190 kilometer i timen i den krappe svingen der ulykken skjedde.

Ifølge avisa skal også den ene togføreren ha innrømmet dette like etter avsporingen. Toget skal ha holdt en hastighet på 220 kilometer på strekningen før ulykkessvingen, men dette skal ha vært i henhold til fartsgrensen.

Problemet er ifølge avisa at toget ikke saktnet farten tilstrekkelig inn mot svingen. Årsaken til dette er foreløpig ikke kjent.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Et overvåkingskamera fanget toget som sporte av i Spania.

Se de dramatiske overvåkningsbildene av toget som sporer av utenfor Santiago de Compostela.

Etterforskes

Mannen som førte toget, en 52-åring, ble torsdag avhørt av politiet. Det er blitt beordret at han skal holdes i varetekt, på sykehuset han ligger på i Santiago.

52-åringen, som skal ha jobbet i som lokfører i 30 år, har ifølge togselskapet ikke vært involvert i ulykker tidligere. Spanske medier meldte imidlertid torsdag at lokføreren tidligere skal ha skrytt av å kjøre i høy hastighet på Facebook.

– Jeg er på grensen nå. Kjører jeg fortere, bøtelegger de meg, skal den 52 år gamle togføreren ha skrevet for litt over ett år siden, ifølge El Pais.

Like etter avsporingen fikk en av togførerne kontakt med togstasjonen. Ifølge El Pais fortalte han at toget hadde en hastighet på 190 kilometer i timen da det kom inn i svingen.

Etter ulykken skal han også ha sagt at han håpet at ingen var døde, og at «det ville falle på min samvittighet».

Artikkelen fortsetter under bildet.

Spania togulykke

Skuelystne og sørgende var torsdag samlet ved stedet der toget sporet av onsdag kveld.

Foto: MIGUEL VIDAL / Reuters

– Dødstallet kan stige

Politiet har tidligere understreket at de har startet en «åpen etterforskning», men ifølge jernbaneselskapet Renfe skal det ikke ha vært noen tekniske feil på toget.

I tillegg til de 80 som er bekreftet døde, får fortsatt 94 personer behandling ved sykehus torsdag kveld, ifølge regionalmyndighetene i Galica.

Rocio Mosquera, som er helseminister i Galica, advarte torsdag kveld om at dødstallet fortsatt kan stige, ifølge AFP.

Spanias statsminister Mariano Rajoy erklærte torsdag tre dagers landesorg etter togavsporingen. Flere statsledere, deriblant Jens Stoltenberg og Barack Obama, har uttrykt sine kondolanser etter det som er den mest alvorlige togulykken i Spania siden 1944.

Den gang ble flere hundre personer drept, også da skjedde ulykken på strekningen mellom Madrid og Galica.


SISTE NYTT

Siste nytt