Hopp til innhold

– Iranske myndigheter kjenner ingen grenser for sin brutalitet

Ti fanger er blitt overført fra Evin-fengselet i Iran for å bli henrettet torsdag morgen, dagen etter at den internasjonale dagen mot dødsstraff ble markert i mange land.

Henrettelse i Iran

Iran er det landet i verden som henretter flest mennesker hvert år i forhold til folketallet.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / REUTERS

Menneskerettighetsgruppen Iran Human Rights ber norske myndigheter om å bruke alle sine ressurser for å stanse disse henrettelsene.

Mahmood Amiry-Moghaddam

Mahmood Amiry-Moghaddam leder organisasjonen Iran Human Rights i Norge.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Alle ti fangene er dømt til døden for narkotikaforbrytelser, skriver Iran Human Rights i en pressemelding.

– Vi kjenner til at mange som blir dømt for narkotika ikke har rettssikkerhet. De får ikke oppnevnt en advokat og blir heller ikke opplyst om sine rettigheter, sier Mahmood Amiry-Moghaddam, leder for Iran Human Rights.

– Vi vet også at mange dømmes i Iran basert på tilståelser som fangene gir under fysisk og psykisk tortur, sier Moghaddam til NRK.no.

– Uskyldig dømt

Henrettelsene er planlagt dagen etter den internasjonale og europeiske dagen mot dødsstraff som ble markert i dag.

– Dette overrasker meg ikke. Iranske myndigheter kjenner ingen grenser for sin brutalitet. De har henrettet personer på julaften og nyttårsaften, sier Moghaddam.

En av de ti som skal henrettes torsdag, er 31 år gamle Saeed Sedighi. Han jobber som selger da han ble arrestert med narkotika.

Saeed Sedighi

Saeed Sedighi har blitt utsatt for justismord, mener Iran Human Rights.

Foto: Justice for Iran

– Det var en annen person som ba ham ta med pakken, og han skal ikke ha vært klar over at det inneholdt narkotika. Han har en plettfri vandel og bedyrer sin uskyld, forteller Moghaddam.

Sedighi skal ha blitt torturert i 27 dager under avhør før han tilsto.

– Alle tennene hans var brukket. Han fikk møte sin advokat for aller første gang, 15 minutter før rettssaken startet. Hele rettssaken varte kun et kvarter. Totalt sett fikk han altså bare en halvtime med sin advokat, sier Moghaddam.

– Familien hans mener han er uskyldig. Det er også en anke som fortsatt er til behandling. Det er fortsatt tid til at internasjonale myndigheter kan stanse disse henrettelsene, sier Moghaddam.

– Vi har foreløpig ikke klart å verifisere meldingene, men finner dem svært bekymringsfulle og vil sterkt oppfordre iranske myndigheter til ikke å fullbyrde dødsdommene dersom rapportene fra Iran medfører riktighet, sier kommunikasjonsrådgiver Kjetil Elsebutangen i UD til NTB.

Hemmelige henrettelser

Hittil i år er minst 332 personer henrettet i Iran, ifølge Iran Human Rights. I fjor ble 676 henrettet, de fleste av disse på grunn av narkotikaforbrytelser.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty International skal også ha mottatt troverdige rapporter om et stort antall ubekreftede og hemmelige henrettelser i Iran.

– Dette vil nesten doble det offisielle tallet på henrettelser, skriver organisasjonen i sin årlige dødsstraffrapport.

SISTE NYTT

Siste nytt