NRK Meny
Normal

– Var bare ute etter utlendingene

– Terroristlederen ba alle algeriere om gå. Det var utlendingene de var ute etter, sier en algerisk ingeniør som jobber ved gassanlegget.

ALGERIA-MALI-CONFLICT

Abu al-Baraa skal ha ledet gruppen med terrorister som slo til mot Statoils anlegg i In Amenas i Algerie.

Foto: - / Afp

Ingeniøren Khaled er ansatt i Sonatrach, og har snakket med det franske magasinet L'Express om hva som skjedde da terroristene tok kontroll over anlegget i den algeriske ørkenen.

– I 5-tiden så jeg et dusin pick up-kjøretøyer. Jeg vet ikke hvordan de kom seg inn på anlegget. Jeg hørte skyting, og da snakket han som tydeligvis var lederen til oss. Han kalte seg «Belaouar», og sa at han snart ville la oss gå. Det var bare utlendinger han ville ha, sier Khaled.

Det er Abu al-Baraa som pekes ut som leder for gisseltakerne ved gassanlegget i In Amenas. Ifølge Nyhetsbyrået ANI i Mauritania skal Al-Baraa selv ha blitt drept da det algeriske militæret gikk til aksjon mot gisseltakerne torsdag.

– Islamistene lot oss beholde telefonene så vi kunne ringe hjem, men ganske snart ble det umulig å kontakte noen, sier Khaled.

Abu al-Baraa beskrives som en av de mest betrodde lederskikkelsene i Mokhtar Belmokhtars gruppe, som antas å stå bak terrorangrepet.

Under store deler av gårsdagen holdt Abu al-Baraa tett kontakt med utenlandske medier, og fremsatte blant annet krav om fritt leide ut av området etter at sikkerhetsstyrker hadde omringet anlegget.

Kravet ble ikke innfridd, og da gisseltakerne fylte opp biler med gisler og angivelig prøvde å kjøre ut av området, gikk det algeriske militæret til angrep.

Større bilde av Abu al-Baraa

Dette bildet av Abu al-Baraa (t.v.) skal ha blitt tatt i april i fjor i Gao i Mali. Al-Baraa pekes ut som lederen for terroraksjonen.

Foto: - / Afp

Mistet kontakten

Nyhetsbyrået ANI holdt fortløpende kontakt med terroristene i løpet av onsdagen, også etter at aksjonen var i gang.

Men sent fredag kveld skal de ha mistet all kontakt med gisseltakerne.

Algeriske sikkerhetskilder opplyste senere om at minst 11 terrorister var drept. Senere meldte nyhetsbyrået ANI at Abu al-Baraa var blant de drepte.

In Amenas

Gassanlegget i In Amenas i Algerie, der Statoil er en av operatørene, ligger ikke langt fra den libyske grensen.

Foto: Kjetil Alsvik / STATOIL / NTB scanpix

En annen av de drepte gisseltakerne skal være Lamin Beshneb, som brukte dekknavnet Taher og var leder for islamistgruppen Ørkenens sønner for islamsk rettferdighet, ifølge NTB.

Aksjonen for å sikre anlegget og befri gjenlevende gisler pågår fortsatt fredag morgen.

Knyttes til Belmokhtar

Abu al-Baraas gruppe skal ha bestått av folk fra flere nasjoner, og ifølge Le Monde skal minst én av dem ha snakket flytende engelsk.

Reuters meldte torsdag kveld at blant de drepte gisseltakerne var én fra Egypt, to fra Tunisia, to fra Libya og en fra Mali.

– Vi er medlemmer av Al Qaida, og vi kom fra det nordlige Mali, hevdet en av dem på telefon til det franske nyhetsbyrået AFP etter at de hadde slått til mot gassanlegget.

– Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden la han til.

Khaled Abul Abbas er det opprinnelige navnet til den militante algeriske islamisten Mokhtar Belmokhtar, som altså antas å være hovedmannen bak angrepet mot Statoil-anlegget.

«Den ufangbare»

I over to tiår har den enøyde islamistlederen herjet i Nord-Afrika.

Belmokhtar skal ha stått bak over 20 kidnappinger av vestlige diplomater, hjelpearbeidere og turister i området sør for Sahara.

I tillegg har han smuglet våpen og sigaretter, og han har kjempet med islamister i Afghanistan, Algerie og Mali.

Foreløpig er det ikke kommet meldinger om at Belmokhtar var direkte involvert i gisselsituasjonen i In Amenas.

I tråd med mønsteret fra hans tidligere aksjoner, kan han også denne gang ha sluppet unna ved å holde en lav profil.

Fransk etterretning ga i 2002 Belmokhtar kallenavnet «den ufangbare», nettopp fordi han var umulig å få tak i, selv om han var blitt jaktet på av en serie etterretningsorganisasjoner gjennom en årrekke.

Mokhtar Belmokhtar snakker i en video Eurovison har fått tak i gjennom sosiale medier. Eurovision har vist videoen til eksperter, som mener den er ekte. I klippet, som skal ha blitt publisert 5. desember, sier Belmokhtar ting som kan tolkes som en advarsel: – Vår muslimske nasjon, vær trygg på at dette er begynnelsen på islams kampanje og dens hellige krigere mot kampanjen til vantro og deres allierte. Med Guds vilje og kraft skal vi ha vårt ord, som vi vil ytre med våre rifler.

NETT-TV: Denne videoen med islamisten Mokhtar Belmokhtar skal være fra desember i fjor. – Med Guds vilje og kraft skal vi ha vårt ord, som vi vil ytre med våre rifler, sier Belmokhtar i klippet.

– Planlagt aksjon

En talsmann for islamistgruppen Katiba des Moulathamine (De maskertes brigade) forteller til API at Belmokhtars gruppe har vært klar til å angripe gassanlegget i to måneder, ifølge NTB.

Gruppen skal blant annet ha studert algerisk etterretningstjeneste før gisselaksjonen.

Ifølge Reuters fremstod terroristene som godt forberedt da de slo til.

De var tilsynelatende kjent med utformingen av gassanlegget i In Amenas, og beveget seg målrettet inne på området.

Fredag morgen melder nyhetsbyrået ANI at en talsmann for gruppen lover å gjennomføre flere aksjoner i området i tiden framover.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt