Hopp til innhold

– Terrorisme kan ramme alle

– Angrepet på Sverige understreker at ingen land er trygge for terrorisme, sier terrorekspert Anders Romarheim. Han tror selvmordsbomberen i Stockholm handlet på egenhånd.

SWEDEN-ATTACKS

En jente står ved stedet i Stockholm sentrum der en selvmordsbomber sprengte seg selv i lufta lørdag kveld.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

Anders Romarheim ved institutt for forsvarsstudier er ikke overrasket over at et terrorangrep skjer i Sverige nå.

Anders Romarheim

Anders Romarheim ved institutt for forsvarsstudier.

SWEDEN-BLASTS/

Politiet undersøker mannen som antas å ha sprengt seg selv i luften i Stockholm sentrum lørdag kveld.

Foto: SCANPIX / Reuters

LES: Säpo: – Dette er et terrorangrep

– Handlet på egenhånd

Romarheim tror mannen som aksjonerte i Stockholm i går sannsynligvis handlet på egen hånd, og at han har begått noen tabber siden eksplosjonen påførte liten skade på andre personer og bygninger.

– Det at bombene var lite dødelige kan være tegn på at det ikke er en veldig profesjonell bombemaker som står bak. Man ser at de som har vært i terroristleire og fått solid opplæring, er mer dødelig effektive i sine terroraksjoner, sier Anders Romarheim ved institutt for forsvarsstudier til NRK.no.

En bombeekspert i det svenske forsvaret omtaler i Aftonbladet terroraksjonen som amatørmessig.

Etter å ha studert Aftonbladets bilder fra åstedet sier Henric Östmark til avisen at den antatte selvmordsaksjonen ikke kan være utført av en profesjonell.

– Bombene er altfor små til å skape store ødeleggelser, det var maks hundre gram sprengstoff i rørbombene, mens selvmordsbomberne i London brukte omtrent fem kilo i sine bomber, nesten ti ganger så mye, sier Östmark.

I London eksploderte en halv t-banevogn og en hel buss, så sammenlignet med det virker hendelsen i Stockholm meget amatørmessig, mener Östmark.

– Bomben har åpenbart ikke fungert etter planen. De forskjellige rørbombene har sannsynligvis ikke vært koblet sammen korrekt, og et av elementene har sannsynligvis detonert ved et uhell, sier han.

– Al Qaida ønsker mer terror

Al Qaidas grad av kontroll med terroraksjoner har blitt mindre i det siste, og Anders Romarheim sier det jevnlig skjer at terrorister opptrer på egen hånd, uten direkte støtte fra Al Qaida eller andre organisasjoner.

– Al Qaida er fortsatt en terroristorganisasjon, men det er også en bevegelse og en ideologi, slik at enhver muslim som blir radikalisert kan gjennomføre terroraksjoner mot de mål og på den måte som Al Qaida foreskriver, sier Romarheim.

Dermed kan hvem som helst sette i gang aksjoner som står under Al Qaidas banner, og følge deres oppskrifter og ideologi.

– Al Qaidas grunntanke er nettopp det å oppildne muslimer verden over til å engasjere seg i terrorisme. Det er en vesentlig pillar av hele organisasjonens rasjonale, sier Romarheim.

Vanskelig å avsløre

Romarheim sier det kan være veldig vanskelig å avsløre terrorister som handler helt på egen hånd.

– Når en enkeltperson radikaliseres, og handler alene og bestemmer seg for å aksjonere er det ekstremt vanskelig å fange opp for etteretningstjenesten, sier Romarheim.

– I det øyeblikket man har grupperinger som kommuniserer seg i mellom er det enklere for etteretningen å begå kontraterror, sier Romarheim.

Han mener myndighetene aldri vil klare å få en avvergingsprosent opp mot hundre prosent.

– Den slags inngripen i vanlige folks liv er ikke forenelig med vår demokratiske samfunn, sier han.

Økt terroraktivitet i Skandinavia

– Terrorismen er internasjonal, ingen land har noe amnesti fra terrorisme. Og det er en utvikling som viser en økende terroraktivitet i Skandinavia, sier han, og legger til at både Danmark og Sverige ser flere tendenser til radikalisering av muslimske miljøer enn Norge.

Likevel synes han det er spesielt interessant at akkurat Sverige angripes, fordi Osama bin Laden i oktober 2004 uttalte spesifikt at Sverige ikke skulle angripes.

Norge er flere ganger nevnt som et land som kan angripes, og Romarheim sier vi ikke kan sikre oss hundre prosent mot terrorangrep i Norge heller.

– Norge er på Al Qaidas radar sammen med alle vestlige land. Og angripet mot Sverige understreker nettopp det at alle land kan rammes av terrorisme, sier Romarheim.

LES: Hadde Al Qaida-flagg på Facebook

– Kunne skjedd i Norge

– Det er ingen grunnleggende forskjeller mellom Norge og Sverige. Derfor kunne dette i prinsippet skjedd her også, sier Tore Bjørgo, norsk terrorekspert og professor ved Politihøyskolen, til NRK.no.

Tore Bjørgo

Tore Bjørgo, professor ved Politihøyskolen.

Foto: Vilde Helljesen / NRK

Han ser likevel ingen grunn til at folk skal gå rundt å være redde.

– Det har skjedd veldig mange terrorforsøk i Europa de siste årene, men bare to av dem har vært alvorlige, i Madrid og London. Vi har sett flere forsøk på liknende terroraksjoner som har blitt avverget. Gårsdagens hendelse i Sverige kunne gått mye verre, hendelsen kunne skapt en del ødeleggelser, men det ble heldigvis mye mindre omfattende enn i London, sier Bjørgo.

Han mener at det er en betydelig risiko for at det vil skje terrorhandlinger i Norge.

– Men hver enkelt av oss har en mikroskopisk risiko for å bli rammet av terroraksjoner, og det er det opptil oss selv om vi vill la oss skremme, legger Bjørgo til.

LES: PST: – Ikke økt trussel mot Norge

LES: – Ville skade så mange som mulig

– Ikke følge Al Qaidas råd

– Nordmenn må bare stole på at myndighetene ivaretar sikkerheten i Norge, og at PST gir fornuftige og presise trusselvurderinger, sier Anders Romarheim.

Han forklarer at Sverige er et av landene i Europa med svakest sikkerhetspolitiske bånd til USA. Og at det viser at det ikke gir mening for en stat å kun foreta valg som skal gjøre dem minst mulig utsatt for terrorisme.

– Det å handle slik Al Qaida ønsker at vi skal handle vil aldri være noen ledestjerne for et lands utenrikspolitikk, sier Romarheim.

LES: Reinfeldt: Dette er uakseptabelt

SISTE NYTT

Siste nytt