Afghanske opprørere sprengte åtteåring i luften

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

En åtte år gammel afghansk jente var eneste offer da opprørere detonerte bomben de hadde bedt henne om å bære for seg, opplyser afghanske myndigheter.

Den brutale historien ble offentliggjort av Afghanistans innenriksdepartement søndag. De forteller at 8-åringen trodde hun gjorde en god gjerning, men at hun ble lurt av Taliban, melder det tyske nyhetsbyrået DPA.

– Terroristene fikk den uskyldige åtte år gamle jenta til å bære en bag med bomben i god tro om at hun skulle sette den fra deg i nærheten av afghanske sikkerhetsstyrker, sier Sediq Seddiqi, talsmann for innenriksdepartementet.

Ifølge Seddiqi ble bomben detonert før jenta kom fram til sikkerhetsstyrkene.

– De detonerte bomben med fjerndetonering og drepte den uskyldige jenta. Det var ingen andre som mistet livet, sier Seddiqi.

Hendelsen fant sted lørdag i Waesbala-området i Charchio-distriktet i den sørlige provinsen Uruzgan.

Fra før er det kjent at Taliban ofte rekrutterer kvinnelige selvmordsbombere, eller kler seg ut som kvinner under angrepene, men det er først nylig at det er kommet fram flere historier om barneselvmordsbombere, skriver nyhetsbyrået Reuters.

LES OGSÅ: Støre: Norske soldater ute av Afghanistan innen 2014

LES OGSÅ: – Vi er i samtale om samtalene

– Spanske soldater drept

Situasjonen i Afghanistan er verre enn på lenge. Søndag ble to spanske soldater drept da de kjørte på en veibombe, opplyser det spanske forsvarsdepartementet.

I løpet av det siste døgnet skal 32 Talibankrigere ha blitt drept, og 25 andre såret, i en operasjon i den vestlige provinsen Badghi, ifølge en melding fra det afghanske forsvaret søndag, skriver AFP.

– Aksjonen ble intensivert i går kveld, og siden det er over 57 talibanopprørere drept, såret eller tatt til fange, sa general Shahzada til AFP søndag.

SAMLESIDE: Les siste nyheter fra Afghanistan her

LES OGSÅ: Ville bytte navnet på Al Qaida

LES OGSÅ: – Finnes ingen militær løsning i Afghanistan

Frykter militærkupp

Kristian Berg Harpviken

Kristian Berg Harpviken frykter et militærkupp i Afghanistan.

Foto: PRIO

Etter valget i fjor oppnevnte president Hamid Karzai en spesialdomstol som har besluttet at 62 medlemmer av den folkevalgte forsamlingen skal erstattes av andre på grunn av omfattende valgfusk.

Flere eksperter frykter at landet nå står overfor et militærkupp.

– Norge bør bidra for å unngå at det skjer, sier Afghanistan-ekspert Kristian Berg Harpviken til NRK.

Han sier at regjeringen i Kabul nå er veldig skjør og at det er store spenninger internt.

– Det er krevende å splitte regjeringen ytterligere. Dersom regjeringen sprekker, så er faren for militærkupp og fornyet konflikt stor, sier Berg Harpviken til NRK.

Kritisk til nedtrapping

Da øverste sjef for de internasjonale styrkenes David Petraeus møtte Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) i Kabul søndag advarte han om at situasjonen er skjør.

Jonas Gahr Støre (t.v.) møtte David Petraeus i Afghanistan.

Jonas Gahr Støre (t.v.) møtte David Petraeus i Afghanistan i dag.

Foto: Marte Kopstad / UD / Scanpix

På en kort pressekonferanse med norske medier understreket han likevel at sikkerheten er blitt langt bedre i det meste av Afghanistan.

– Det har vært tydelige framskritt både i nord og sør, sier han.

– Jeg la vekt på to ting, nemlig at afghanske myndigheter allerede er på god vei til å ta over ansvaret i Faryab, ved at provinsguvernøren jevnlig har møter med de internasjonale styrkene. For det andre la jeg vekt på at norske og afghanske styrker nå jobber tettere sammen enn tidligere, sier Støre til NTB.

Det store samtaleemnet i Afghanistan er den kommende nedtrappingen i antall vestlige styrker. USAs president Barack Obama varslet denne uka at 33.000 soldater skal trekkes ut av Afghanistan innen neste sommer.

De andre landene, også Norge, vil følge etter i tråd med NATO-vedtaket om å overføre ansvaret for sikkerheten til afghanerne innen 2014.

Det er Petraeus, som skal håndtere tilbaketrekkingen, som han selv var kritisk til.

LES OGSÅ: – Sohana (9) kidnappet og tvunget til å gå med selvmordsvest

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt